Položen kamen temeljac za rekonsturkciju Blagajske tekije

561

Kamen temeljac za rekonstrukciju prirodno graditeljske cjeline Blagajske tekije na velu Bune jučer su (26.marta 2011.g.) nakon kratke svečanosti položili generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH Muhamed Salkić, muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić i Ali Dokumadži direktor turske turističke agencije „Fidan“.

„Vrelo Bune u Blagajska tekija su kroz stoljeća sijali vjerom i islamskim ponosom. Bili su u funkciji pozitivnih stremljenja našeg bošnjačkog bića koje je služilo interesima dobra, razumijevanja i suživota među ljudima. Drago nam je da su naši prijatelji iz Turske prepoznali ono što mi radimo na obnovi naše islamske baštine, ne samo u Mostaru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini, te da su prepoznali da je ta uništena baština na određeni način i njihov dug.“, obraćajući se prisutnima naglasio je muftija Smajkić podsjetivši na činjenice da su državne vlasti Turske uzele učešća i u obnovi Starog mosta i još nekim drugim objekatima u Mostaru.

Ugovor o finansiranju obnove ovog kulturno historijskog spomenka predstavnici turske agencije „Fidan“ sa mostarskim muftijom Smajkićem i predsjednikom Medžlisa IZ Mostar Ramizom Jelovcem potpisali su krajem oktobra prošle godine. Ovim ugovorom je predviđeno da cjelokupna obnova bude okončana u toku ove godine. Izvođač radova obnove cjelokupnog kompleksa Blagajske tekije je sarajevska građevinska firma „Prizma“. Vrijednost radova prelaze iznos od milion konvertibilnih maraka.

Obnova Blagajske tekije ove će godine opteretiti organizaciju tradicionalnog derviškog mevluda. No, organizatori ove manifestacije sigurni su da će na vrijeme uspjeti riješiti sve probleme.