Promovirana knjiga prof.dr. Latića u Jablanici

1006

„Cvjetovi iz Muhamedove a.s. bašče“ knjiga hadisa Muhameda Jusufa Kandehlevija u prijevodu i stručnoj obradi prof.dr. Džemaludina Latića sinoć je promovirana u Jablanici u sklopu programa manifestacije Dani mevluda i zikra Blagaj 2010.g. Ovo jedinstveno naučno djelo koje podcrtava i odgaja karakternost pobjedonosne generacije muslimana i na ovom i na budućem svijetu pored dr. Latića Jablaničanima je predstavio i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić. „Realizirajući programe ovogodišnje manifestacije Dani muvluda i zikra cilj nam je da iskonske vrijednosti i duh na kojima je utemeljeno i počiva tradicionalno okupljanje na vrelu Bune prenesemo i u vaš grad, da se i ovdje čuje riječ naše uleme poput prof. Latića koji, ne samo da se temeljito bavi naučnim i književnim radom, već svojim prisustvom u printanim medijima protežira ideju očuvanja bošnjačko-muslimanskog izvornog identiteta.“, kazao je muftija. Predstavljajući sadržaj same knjige muftija je kazao kako su u njoj sadržani hadisi Božjeg poslanika čiji sadržaj i karakter oslikavaju životne situacije kroz koje prolazimo od rođenja do smrti. „Knjiga nam donosi pravila kako da se ponašamo tokom čitavog života.“, zaključio je muftija Smajkić.

„Knjiga Muhameda Jusufa kandehlevija koju sam želio približiti bosanskohercegovačkim muslimanima je blago Muhameda a.s. i uloženim trudom želim sticati svoje mjesto na onom svijetu.“, o razlozima priređivanja knjige na bosanski jezik kazao je prof.dr. Džemaludin Latić. Latić je potom ustvrdio kako naš narod tokom cjelokupne svoje povijesti, pune ratova i stradanja, nije imao mogućnosti i vremena da nauči sve o svojoj vjeri.

„Zbog stalnih pritisaka proteklog stoljeća na naše biće izgubili smo osjećaj za izučavanje hadisa i njegovog značaja za našu tradiciju.“, istakao je profesor Latić. Potkrepljujući ovu tezu mišljenjem Muhameda Asada kako zdravlje jednog naroda zavisi o tome koliko je sunet Muhameda a.s. u njemu prisutan Latić je zaključio kako bosanskohercegovački muslimani tek sada prave kopču sa našom starom ulemom koja je znala i iskreno živila sunet.

Pozivajući prisutne na aktivno slijeđenje suneta na način kako su to činili naši stari alimi, generacije predanih muslimana, tabiina i ashaba Latić je posebnu akcentirao potrebu temeljitog odgajanja naše djece ali i djece iz komišiluka iz mahale, jer , kako je kazao, „i ona su naša djeca i na njih musliman treba gledati kao na svoju rođenu djecu.“

Preporučujući porodično čitanje knjige, zapravo preporučujući učenje hadisa Muhameda a.s. Džemaludin Latić je naglasio i važnost izgradnje osobina prema preporukama poslanika Islama, a ne radi samog teorijskog znanja koje bi u tom slučaju sunet pretvorilo u „sunetologiju“, ili čistu teorijsku raspravu.