Miz Mostar Džemati Historijat

U povodom obilježavanja Nove hidžretske godine i početak mektebske 2016/2017.g., džematski odbor u džematu Dračevice 07.10.2016. godine, već sedmu godinu zaredom, upriličio je podjelu paketića za najmlađe članove džemata. Prije same dodjele Mirsad ef.Fale, obratio se djeci pojasnivši im šta je to hidžra i šta ona znači za muslimane, te pozvao djecu da redovno dolaze u mekteb. Djecu koja nisu bila u prilici da paketić preuzmu u džamiji posjetio je njihov muallim Mirsad ef. i iste uručio.

Miz Mostar Džemati Historijat

I u džematu Gnojnice 8.10 2016, su podijeljeni paketići povodom početka mektebske nastave kao i povodom nove,1438, hidžretske godine. Tom prilikom se obratio imam džemata Mustafa ef., i ukazao na bitnost pohađanja mektebske nastave kao i važnost sjećanja na preseljenje voljenog Poslanika Muhammeda a.s iz Mekke u Medinu. „Naša hidžra treba da bude hidžra prema dobrim djelima, da redovno dolazimo u mekteb, da činimo dobra djela prema našim roditeljima, te budemo vrijedni,radni i marljivi kako u mektebu tako i u školi“, kazao je Mustafa ef. Ova praksa će ako Bog da postati tradicionalna. Djeca treba da osjete dolazak mektebske nastave i dolazak Nove hidžretske godine, a najbolji način je svakako pomoću ovakvih akcija kroz darivanje, kakav je i sam Poslanik a.s bio.

Miz Mostar Džemati Historijat

U povodu nove hidžretske godine podijeljeni su paketići u vrtiću Zemzem o.j. Livač. Također je organizirano druženje sa polaznicima mektebske nastave, prilikom kojeg je održano predavanje o hidžri, a djeca su počašćena sokovima i slatkišima.