Muftija Dedović: Kroz manifestaciju Dani mevluda i zikra govorit ćemo o sebi

624
Miz Mostar Aktivnost

Koncertom sufijske muzike na kojem su nastupili horovi El- Misbah iz Mostara, Sejfulah iz Konjica i Gradski ansambl „Dal“ iz Novog Pazara sinoć je ispred Blagajske tekije svečano otvorena 41. manifestacija Dani Mevluda i zikra.

Miz Mostar Aktivnost

Manifestaciju, koja traje do 19. maja, otvorio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Izrazio je nadu kako će javne i društvene struktura pomoći u izdizanju njenog renomea i učiniti je glavnom kulturno vjerska manifestacija Bošnjaka u Hercegovini. „Zahvalni smo Bogu na mogućnosti da slobodno govorimo o našoj vjeri, tradiciji, kulturi, duhovnosti, da su prepoznata naša nastojanja da ova manifestacija iz godine u godinu dobiva sve višu podršku“, kazao je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

U ovogodišnjoj manifestaciji objedinjeni su raznolik programski sadržaji s ciljem upoznavanja novih generacija sa bogatim kulturnim, vjerskim nasljeđem Bošnjaka koje je, kako je naglasio muftija, još uvijek neistraženi. „Drago mi je što ćemo ove godine skrenuti pažnju na ličnost rahmetli Esada Kojića koji je uradio jako puno na evidentiranju vakufske imovine u Mostaru i ostavio dobre pretpostavke za njen povrat Islamskoj zajednici. Drago mi je što ćemo kroz ovu manifestaciji govoriti o sebi, što ćemo se osloniti jedni na druge. U tome je budućnost Bošnjaka ovoga grada i naše Hercegovine“, ocijenio je muftija. Manifestacija je, osim Mostara, proširena i na Konjic čime je napravljena kvalitetna poveznica sa drugim po veličini medžlisom na području Muftijstva. „Nadam se da ćemo idućih godina biti u prilici da neke sadržaja organiziramo i u nekim drugim našim gradovima“, zaključio je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

Ovogodišnja manifestacija Dana mevluda i zikra organizirana je pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Federacije BiH Edina Mušića. Mušić se osvrnuo na otvorenost i bogatstvo bošnjačkog nasljeđa, kulture i vjerske baštine, a njeno afirmiranje u programima simbolizira izgradnju kulturnih mostova u povezivanju naroda i kultura ovoga podneblja. „Uvjeren sam da će sadržaji kojim će svoje doprinos dati naučni radnici, vjerski učenjaci biti svojevrsni putokazi svima onima koji ovu zemlju smatraju svojom rodnom grudom. Raduje me što će ona dodatno podići svijest Bošnjaka o sebi, svom duhovnom i kulturnom nasljeđu i smatram da je to jedan od najvažnijih putokaza kojem treba stremiti“, naglasio je Mušić.