Na završetku još jedne mektepske godine u mostarskim mektebima tokom ovog vikenda uručene su svjedočanstva o uspješno savladanom gradivu. Od mnogih njih posebno se, zbog nivoa svečanog karaktera, izdvojila svečanost upriličena u Karađoz-begovoj džamiji.
Polaznici su, svi do jednog, na svečanost su došli u svečanim odijelima, a dodjeli su prisustvovali i njihovi roditelji. Rijetke su prilike gdje je moguće, kao što je to slučaj u ovom mektebu, primijetiti tako veliki stepen povjerenja između učenika, njihovih roditelja, mualima i prijatelja mekteba koji svojim dobrovoljnim prilozima pomažu, ne samo rad, nego i vannastavne aktivnosti, ekskurzije, posjete, zajednička druženja. Ključ takvog uspjeha zasigurno treba tražiti i umješnosti, brižnosti i posvećenost poslu mualima Amir ef. Delića.
On je u svom kratkom obraćanju prokomentirao sve te procese ustvrdivši kako ima lično zadovoljstvo i sreću raditi u ovakvim uvjetima i sa ovom djecom. „Prezadovoljan sam uspjesima koje smo ostvarili i cijelom realizacijom mektepske nastave jer smo mi kao mekteb koji je formiran prije tri godine uspjeli osvojiti treće mjesto u ekipnoj konkurenciji na takmičenju održanom u Medžlisu IZ-e Mostar“, kazao je ef. Delić.
Ispred polaznika mektepske nastave osjećaje zadovoljstva sa prisutnima podijelila je Selma Milišić, dok je u ime roditelja iskrenu zahvalnost što je imala čast sudjelovati u programima i radu mekteba Karađoz-begove džamije izrazila Dženita Karić. „Nije mala stvar biti među prva tri mekteba. Iza nas su jako lijepa druženja. Naša djeca su imala šta vidjeti na nedavno organiziranoj ekskurziji u Zenicu i Sarajevu. Mi kao roditelji možemo biti samo ponosni što smo dio ovog uspješnog tima“, istakla je gospođa Karić.
Pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčina čestitao je polaznicima i njihovim roditeljima na postignutim rezultatima. „ Iz ličnog iskustva znam da ćete se ovih mektepskih dana s radošću sjećati zbog svega onoga što ste ovdje naučili jer vas to približava Uzvišenom Stvoritelju“, rekao je ef. Ovčina. Prokomentirao je ajete o značaju i važnosti podučavanja vjeri i moralu, koristi i blagodati za to i na ovom i na budućem svijetu.
Tokom svečanosti ef. Delić je uručio zahvalnice djeci koja su učestvovale na mektepskom takmičenju, zaslužnim prijateljima mekteba, roditeljima, pojedincima i institucijama koji su podržavali rad ovog mekteba.
Mekteb KBDZ