Miz Mostar Aktivnost

Razmišljajući kako i na koji način našim najmlađima približiti ramazanske ljepote, džamijski odbor džemata Podgorani je došao na ideju da organizira prvi dječiji (mektebski) iftar za “najmlađe” postače koji se trude da duge ramazanske dane u potpunosti isposte ili sukladno njihovim godinama, bar “našivaju” post. Kada je ova ideja došla do roditelja, a posebno do “najmlađih” postača u našem džem’atu, naišla je na veliko oduševljenje i radost.

Miz Mostar Aktivnost

Iftaru se odazvalo 40 djece koji su bili redovni u prethodnoj mektebskoj godini i koji u toku Ramazana dolaze u mekteb. Djeca su različite dobi, od predškolaca koji “našivaju” post do zrelih osnovaca koji hrabro i ponosno kroče kroz ramazanske dane. Nakon zajedničkog klanjanja akšam namaza u džematu, djeca su sa svojim imamom, iftarila u džamiji. Nakon proušene dove, djeca su nastavila svoje druženje u dvorištu džamije gdje se čula rapsodija veselih i razigranih dječijih glava, a mi stariji uživali u najljepšoj razglednici našeg džem’ata upućujući dove Milostivom da oni budu ponosna budućnost našeg džem’ata. Sa iftarom se nije završio ovaj dječiji susret. Djeca su klanjala i teravih namaz u džematu.

Radost i sreća imama, džemata, roditelja i njihove djece je obostrana zbog ovakvih ideja kroz koje odgajamo, usmjeravamo naše najmlađe.