Dova šehidima, u povodu sjećanja na 9. maj: Dan pobjede nad fašizmom, dan početka otvorene agresije HVO i HV-a na Mostar, dan svirepog ubistva zarobljenih vojnika i oficira u Komandi IV korpusa A RBiH, Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša, proučena je danas na Mostarskim šehitlucima. Dovu šehidima i dovu domovini proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Prigodnim podsjećanjem na programe Manifestacija Dani mevluda i zikra, u okviru koje je organiziran i ovaj događaj, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

„Danas se sjećamo šehida koji su dali svoje živote da bi druge generacije došle na svijet i sa sobom donijele nadu, dobro i sreću“, kazao je ef. Maksumić. Dodao je da se dug prema šehidima teško može do kraja ispuniti.

„Neki su imali fašistički plan da u Mostaru ne bude džamija, mekteba, da se ne čuje učenje ezana, da se ne čuje učenje Kur’ana. Međutim, naši borci i naši šehidi su im takve planove poremetili i odlučno stali u zaštitu navedenih vrijednosti koje stoljećima čuvamo i praktikujemo na ovim prostorima. Na nama je da nastavim put šehidske požrtvovanosti koja daje nadu, stalno vraća sjećanju, daje novu snagu i pobuđuje novi život“, naglasio je Maksumić. Učenju dove pored porodica šehida prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz javnog i društvenog života Grada Mostara. Mnogi od njih evocirali su uspomene na sudbonosno vrijeme borbe za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

„Da nije bilo Armije, danas ni Bosne i Hercegovine ne bi bilo, da nije bilo Armijskih jedinica u Mostaru pitanja je šta bi se desilo i sa državom“, kategoričan je jedan od komandanta 41. slavne mostarske brigade Esad Humo.

Presuda u Hagu jasno je precizirala ko je bio agresor a ko je branio grad, na ovaj način događaje 9. naja 1993 godine prokomentirao je još jedna komandant 41. slavne mostarske brigade Semir Drljević Lovac.

Dova sehidima