Obilježen dan šehida: O Mostaru se ne može odlučivati bez volje naroda

473
Miz Mostar Aktivnosti

Posjetom šehidskim mezarjima koja je počela danas u 11 sati muslimani Mostara su obilježili Dan šehida. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida upriličena je na mostarskim šehitlucima gdje su pokopani posmrtni ostaci najpoznatijih mostarskih heroja. Prigodnim govorom porodicama šehida, njihovim saborcima i vjernicima obratio se mostarski muftija h Seid ef. Smajkić.

Tokom govora muftija se najviše zadržao na ideju očuvanja ideala za koje su najhrabriji sinovi ove zemlje dali svoje živote. „Šehidi kojih se danas prisjećamo su bili hrabri i neustrašivi borci i bili su na iskušenjima koje mogu podnijeti samo najhrabrije ličnosti. Danas nije dovoljno samo prisjetiti se naše braće već trebamo naći i odgovor na pitanje da li smo mi nastavili njegovati te njihove slobodarske ideja. Danas je politička scena sumorna i političari svih fela nas dovode u poziciju neizvjesnosti da razmišljamo da li je Bosna i Hercegovina mirna i slobodna zemlja. Moramo se na ovom duh jačati i hrabriti. Moramo napraviti strategiju našeg opstanka na ovim prostorima“, rekao je muftija.

Govoreći o metodologiji demokratsko-političke borbe za Mostar muftija je pozvao prisutne da to hrabro čine jezikom činjenica. „Govoriti jezikom činjenice nije poziv na dizanje tenzija. Gore je prešućivati činjenice i praviti se da nema problema nego stvari nazivati njihovim imenom u želji da se one isprave. Ovo vrijeme nije vrijeme pravljenja spletki, ko će koga u ovom gradu nadmudriti, ko će koga nadmudriti čijih vijećnika će biti više u gradskom vijeću. To nije rješenje, rješenje je stvari nazvati njihovim imenom i boriti se za ravnopravnost i dostojanstvo. Ljetos smo na obilježavanjima važnih godišnjica plebiscitarno donijeli zaključke oko političkih razrješenja situacije u Mostaru. Ne može neko u nepoznatim odajama i izvan dometa javnosti potpisati dogovor koji je protiv plebiscitarne želje naroda. Što se nama ovdje desilo i što se može desiti. Nama se u Mostaru to stalno dešavalo“, ocijenio je muftija.

Muftija je otvoreno nastavio iznositi stavove Bošnjaka kako oni ne žele dominaciju nad drugim narodima ali da neće dozvoliti ni supremaciju drugih nad njima. U tom smislu naveo je niz činjeničnih dokaza koji govore o obespravljenosti Bošnjaka u Mostaru. On je u tom usporedio historijsku sudbinu Jerusalema sa Mostarom. „I u Mostaru imamo sve konfesije i bogomolje svih vjeroispovijesti. Zašto Mostar više ne može biti takav? Zašto nam opstruiraju gradnju Islamskog centra u centralnoj zoni grada Mostara? Nama se to ne dozvoljava na našoj zemlji, na vakufu stare mostarske porodice Lakišića, već mene pozivaju da povučem zahtijeva, da priznamo da smo mi poniženi i donji. Naš Hujka i Arif Pašalić i Mirza Humo uče nas da mi nećemo pogeti glavu. Mi jesmo za integraciju grada i uvijek smo bili. Međutim oni hoće dominaciju i našu asimilaciju. Pogledajte sve je protjerano što je bilo muslimansko u zapadnom dijelu grada.“, pitajući se zašto mediji to ne tretiraju već njega optužuju za navodno dizanje tenzija, rekao je muftija Smajkić. Na kraju svog govora muftija je pozvao prisutne da se ne podvajaju „Nema smisla da tražimo prijatelja tamo gdje ga nema, a zapostavljamo naše međusobno prijateljstvo.“ Pred podne namaz u Vučjakovića džamiji mostarski imami su poklonili hatma dovu pred duše svih šehida a muftija Smajkić je u Karađoz-begovoj medresi upriličio zajednički ručak sa porodicama šehida.