Obilježen Dan šehida Bijelog Polja

1015
Miz Mostar Aktivnosti

24. avgust u Bijelom Polju se obilježava kao Dan šehida Bijelog Polja. Toga dana prije 19 godina na jednom mjestu u Livču život je dalo 10 šehida iz Bijelog Polja. Kao i prethodnih godina manifestaciju su organizovali Jedinstvena organizacija boraca Mostar-Sjever i džematski odbori Bijelog Polja kojeg čine tri džemata: Potoci, Livač i Podgorani.

Ovoga puta organizatori su se pobrinuli da organizuju marš pod nazivom „Marš šehida Bijelog Polja“ i time su dodatno obagatili sadržaj ali i brojnost učesnika programa. Obilježavanje je počelo dan prije učenjem Jasina i hatme dove šehidima Bijelog Polja u Podgoranima. U petak je u svim džamijama na području Bijelog Polja prije džume-namaza proučen Jasin.

Okupljanje učesnika marša je bilo u 16 sati ispred džamije u Podgoranima, odakle je tog dana 1993. godine na put šehadeta krenulo i 10 boraca Armije RBiH. Polazak je bio u 16 i 30 minuta, a za čitavu organizaciju i vođenje marša zadužen je bio Miralem Gluhović koji je se pred spomen pločom učesnicima zahvalio i objasnio cilj i putanju marša.

Ukupna dužina puta je oko 12 km ali to nije spriječilo više stotina učesnika, od 7 do 77 godina, da zajedno po vrelom i sunčanom danu prepješače taj put. Kraj svake spomen ploče je proučena Fatiha a u džamiji na Humima obavljen je ikindija-namaz. Već na Humima kolona je brojala cifru oko 300 učesnika, ali kako je išla prema Potocima i Livču ona je bila sve veća. Na spomen ploču u Livču se stiglo oko 19 sati, te je i tu proučena Fatiha i položeno cvijeće palim šehidima.

Kolona je stigla na Memorijalni šehidski centar u Potocima oko akšama i zajedničkim učenjem tekbira ušla u ovaj kompleks. Treba istaći da su učesnike marša popratili mnogi ispred svojih kuća i pozdravljali, dajući im podršku. Mnogi su i obezbjedili vodu za osvježenje učesnika. Najdirljiviji momenat je bio ulazak u sami Memorijalni centar koji je već bio ispunjen porodicama šehida i drugih mnogobrojnih džematlija. Bilo je lijepo čuti gromoglasne tekbire ali i vidjeti veliku skupinu kako dolaze zajedno i mašu bosanskohercegovačkim zastavama.

Program na Memorijalnom šehidskom centru je počeo nakon klanjanja akšam-namaza. Nakon intoniranja državne himne prisutnim se obratio vođa marša Miralem Gluhović koji se svima, a naročito učesnicima marša zahvalio na odzivu i učešću u obilježavanju ovoga dana. Izrazio je nadu da će ovo okupljanje ubuduće biti još veće a da će sami marš prerasti u tradiciju. Prisutnim se ispred džematskih odbora Bijelog Polja obratio Salem Bubalo. Ispred Jedinstvene organizacije boraca Mostar-Sjever obratio se Pašan Pinjić.

Prije obraćanja Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salema ef. Dedovića, Jedinstvena organizacija boraca Mostar-Sjever, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Mostar-Sjever i udruženje RVI i demobilisanih boraca Mostar-Sjever dodijelili su posebno priznanje „Bošnjačkom gaziji“ Muftiji mostarskom hadži Seid ef. Smajkiću. Zahvalnicu su uručili Azra Šunje, sestra jednog od šehida, i komandir ratne čete Ibro Brekalo. Na kraju se obratio i Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović koji je posebno naglasio da ne smijemo zaboraviti naše šehide i ono što su oni učinili za nas i našu državu. Program su obogatili učesnici hora ilahija i kasida ansambla „Ornamenti“ iz Potoka. Na kraju je proučena hatma-dova šehidima i klanjan jacija-namaz.

Broj šehida iz Bijelog Polja je 84, a ukupno je u ovoj kotlini život dalo 159 šehida. Inicijatori ovog obilježavanja su puni ideja koje su podržane od strane pojedinaca, privatnika i institucija koje su dale nesebičan doprinos ovom događaju. Između ostalih pomenućemo Salku Frenju, Hamu Badžaka, Hepok D.O.O. Mostar, Sarajevsku pivaru poslovni centar Mostar, Mostar-Bus, Stranku SDA Mostar-Sjever, JP Vodovod Mostar. Medžlis Islamske zajednice Mostar je učešćem svojih imama dao podršku u organizaciji, maršu i programu.

Idriz Agović