Policija se zahvalila Islamskoj zajednici na strpljenju i korektnom izvještavanju

468
Miz Mostar Aktivnosti

Uprava policije MUP-a HN kantona u posljednje vrijeme uspješno je riješila više kaznenih djela koja su izazvala veliku pažnju BH javnosti, prije svega riječ je o beskurpuloznim napadima na vjerske objekte: na osam džamija, jednu crkvu i krađe transfomratora električnih stanica na području dva hercegovačka kantona. Zbog provala u mostarske džamije slobode je lišen Admir Fuško 1982.g. iz Travnika, dok je zbog provale u crkvu i svećenićki dom slobode lišen, policiji od ranije poznat po sličnim kriminalnim radnjama, Marijan Perković iz Livna.

„Napadi na vjerske objekte izazivaju veliku pažnju javnosti i ogorčenje vjernika dok se ne pronađu počinitelji jer nikada ne znamo motive zbog kojih to neko radi. Želim se zahvaliti Islamskoj zajednici na strpljenju i korektnom izvještavanju o napadima na džamije. Motivi svih napada na vjerske objekte bili su isključivo koristoljublje.“, na današnjoj press konferenciji MUPa HN kantona rekao je načelnik sektora krim policije Srećko Bošnjak. Inspektor krim službe Policijske uprave Mostar Mario Pekić je istakao kako su policijski organi u posljednjih mjesec dana slobode lišili tri osobe. Admir Fuško je zadržana u pritvoru i bit će predan tužilaštvu na dalju obradu. Krivicu za nasilne ulaske u džamije priznao je i Fidan Bislimaj državljanin Kosova. Bislimaj je sklopio sa tužiteljstvom nagodbu o zatvorskoj kazni od osam mjeseci. Marijan Perković je osoba koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno popravnom zavodu Mostar.“, rekao je Pekić. Krivična djela krađe transformatora eletričnih stanica koja su policiji priznali Osman Tipura i Berak Rahman procjenjena je na iznos od oko pola miliona KM.

Načelnik Bošnjak i krim inspektori na kraju press konferencije pozvali su građane Mostara da se aktivnije uključe u saradnju i rješavanje slučajeva krađa po kućnim domaćinstvima koja su u posljednje vrijeme sve učestalija.