Kulturno-edukativni centar za ženu Sehara tradicionalno obilježava 12. Rebiul evvel. Ovaj datum je važan u životima onih koji vjeruju u Gospodara Sudnjeg dana i Njegovog posljednjeg poslanika Muhameda s.a.v.s, sljedeći Kur’an i sunnet. Ovim povodom,našoj vjernoj publici smo ponudili sljedeće sadržaje, u okviru manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“.
U organizaciji KEC Sehara održano je predavanje „Muhamed s.a.v.s – Bezvremenska inspiracija čovječanstvu“, koje su priredile tri dugogodišnje Seharine članice.

Profesorica fikha u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, Selvedina Šehić-Maksumić, profesorica, Saudina Šehić-Tulek – pedagogica također u Krađoz-begovoj medresi i dipl. psiholog Rešada Šehić-Boloban uskoro magistar iz oblasti psihiologije i predavač u Školi Kur’ana; su tri sestre koje iza sebe imaju medresansko obrazovanje a potom usavršavanja u različitim naučnim oblastima: fikha, pedagogije i psihologije tokom visokog obrazovanja. Sestre su porijeklom iz Gornjeg Vakufa, sve tri žive i rade u Mostaru doprinoseći našoj zajednici.
Predavanje je koncipirano tako da su sestre Šehić davale osvrte na život i djelovanje Božijeg poslanika kroz njihove, različite domene nauke. Profesorica fikha je govorila o karakteru Poslanika s.a.v.s, profesorica pedagogije o odgojnim metodama Poslanika s.a.v.s. i psihologinja o pozitivnoj misli koja datira još od 14. stoljeća, od Poslanika s.a.v.s.
Događaj je bio očekivano posjećen, prostorija je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Seharine uvažene članice, sestre Šehić, su ispunila sva očekivanja prisutnih žena koje su postavljale pitanja i naočigled bile veoma zadovoljne ponuđenim sadržajem.
U znak spominjanja i slijeđenja Poslanika, naš Centar je organizovao radionicu o temi „Izvrsnost po receptu Poslanika s.a.v.s.“ Radionicu je održala hfz. Hidajeta Mahalbašić, spisateljica i edukatorica za duhovni rast i razvoj iz Tešnja, koja održava radionice i seminare širom Bosne i Hercegovine iz ove oblasti te pokušava osvještavati ljude kako i na koji način da žive Kur’an slijedeći Božiju riječ i život Muhameda s.a.v.s . Napisala je tri knjige „Rijeka života“, „ Životne poruke sa Izvora života“ i „Svi elementi uspjeha“. Iskoristili smo njeno prisustvo u Mostaru te smo organizovali i promociju već navedena tri naslova. Na promociji knjiga, promotorica je bila spisateljica mr. Sanela Kuko, viši asistent na Fakultetu humanističkih nauka- odsjek za komunikologiju i savjetnica ministrice za obrazovanje i nauku.
Prikladnim predavanjem, radionicom i promocijom, KEC za ženu Sehara je sadržajno obilježio 12. rebiul evvel, uz podršku Kulturnog centra Kralj Fahd i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
KEC za ženu „Sehara“
Koordinatorica
Edna Isić-Balić
Sehara manifestacija