Na Balinovcu proučen mevlud u znak radosti dolaska mjeseca ramazana

563
Miz Mostar Aktivnost

Učenjem tradicionalnog mevluda u Baba Beširovoj džamiji muslimani u zapadnom dijelu Mostara sinoć su obilježili početak mjeseca ramazana. Mevlud su proučili mostarski imami. Uvodno ašare na početku svečanosti proučio je hafiz iz Turske Ahmed Arif Akbaba koji će ove godine provesti ramazan među muslimanima u Mostaru. Prigodno predavanje održao je mr. Dino ef. Maksumić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar. Govoreći o značaju i vrijednostima posta ef. Maksumić je podsjetio da je post uz namaz, zekat, hadž jedan od temelja islama, kojim se vjernik nastoji približiti Božijoj milosti i naklonosti.

Miz Mostar Aktivnost

„U ljudskom životu mogu se desiti okolnosti da čovjek bude oslobođen i posta i zekata i hadža, ali ne postoji okolnost u kojoj je vjernik oslobođen klanjanja namaza. Najbolja zaštita za svakog vjernika je zajedničko obavljanje namaza“, istako je ef. Maksumić. Okupljene vjernike pozvao je da tokom mjeseca ramazan što više uče Kur’an, da čitaju prijevod Kur’an jer je to jedan od najefikasnijih način razumijevanja istine i prepoznavanja zla. „Ovaj mjesec trebamo iskoristi da činimo što više dobrih djela, da činimo što više istigfara, dobrovoljne nafile i zikra“, kazao je. Na kraju svog obraćanja podsjetio je vjernike na važnost činjenja tevbe pogotovo u mjesecu ramazanu. „Iskoristimo ovo vrijeme do početka ramazana i učinimo iskrenu tevbu kako bismo čisti od grijeha ušli u ramazan. Poslanik je rekao: Ko klanja dva rekata kao što se klanjaju sabahski suneti i zamoli Allaha da mu oprosti, Allah će mu oprostiti. Ova praksa Božijeg poslanika nas uči da ni jedan grijeh ne treba podcjenjivati ali ni zbog jednog grijeha neprimjereno padati u očaj“, podsjetio je.

Posebno zadovoljstvo na mevludu iskazali su džematlije džemata Balinovac jer, kako su nam rekli, muslimani koji žive u zapadnom dijelu Mostara s posebnom radošću iščekuju mubarek mjesec ramazan zato što se u njemu više susreći i imaju priliku češće razmijeniti mišljenja i iskustva o vjeri i o životu općenito. Na tim osnovama prije pet godina utemeljili su ovaj jedinstveni običaj u Bosni i Hercegovini. „U džematu imamo tri džamije i oko tri stotine vjernika koji s velikom radošću iščekuju mjesec posta“, rekao je Adnan ef. Jakirović. Naglasio je kako su uvijek obradovani kad vide da u džematu imaju goste. „Već godinama nemamo nikakvih smetnji bilo od koga iako ovaj dio grada pretežno nastanjuje katoličko stanovništvo“, kazao je. Pored uobičajenih ramazanskih aktivnosti u njihovom džematu bit će organizirane svakodnevne večernje tribine prije početka teravih namaza.