Veličanstveno bajramsko jutro

742
Miz Mostar Aktivnosti

Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar ( sa općinom Nevesinje) bajram namaz klanjan je u preko 40 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija klanjanja bajram namaza upriličena je u USRC „Midhad Hujdur Hujka“ u Sjevernom logoru. Bajram namaz imamio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Prije bajram namaza prigodnim vazunasihatom okupljenim vjernicama obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović.

„Ovo je veličanstveno bajramsko jutro. Proteklih trideset dana smo se trudili koračati stazama ustrajnosti kako bismo postigli vrijednosti bajramskih nagrada. Bajram je manifestacija našeg zajedništva u vjeri, manifestacija koja treba biti upotpunjena našom iskrenom radošću, međusobnim ispomaganjem i razumijevanjem. Post i ramazan su nas zbližili jer su svi ibadeti koje smo činili tokom proteklog mjeseca ibadeti kolektiviteta“, rekao je ef. Dedović. Podsjetivši kako je Bajram blagdan u kojem vjernici posjećuju svoje komšije, prijatelje, rodbinu ef. Dedović je kazao: „Ovaj dan je dan izraženih osjećanja solidarnosti, dan humanosti prema ljudima koji trebaju našu pomoć. Stoga Bajram ne smije otići u krajnost materijalizma i konzumerizma. Bajram je prva prilika da našu vjeru potvrdimo na pravi način.“

Mostarski muftija u bajramskoj hutbi je također govorio o plodovima mjecesa ramazana koji imaju za cilj opću humanizaciju društva od porodice do šire društvene zajednice. „Proteklih trideset dana Uzvišeni Allah dž.š. nam je pružio divnu priliku za sticanje nagrada, priliku da istinski preispitamo svoj odnos prema Stvoritelju, u kojoj mjeri je on iskren, nadahnjujući i pokretački na dobro i korist svih ljudi. Bajram je izraz ibadeta i veličanja Allaha dž.š. Bajram je samilosti starijeg prema mlađem, bogatog prema siromašnom. Bajramom se manifestira ljubav i bratstvo, susreti i obnavljanje veza i na taj način u svako ljudsko srce ulaze svjetlost sreće. Stoga obnovim veze ljubavi i odanosti prema prijateljima, samilosti prema rođacima i veze solidarnosti prema svim ljudima. Od danas među nama ne smije biti prekinutih veza, okretanja leđa, zlobe i zavisti, čega ima među rođacima, pa i rođenom braćom, čak i među roditeljima i djecom, što spada u najveće grijehe i što se ničim ne može pravdati. Tumačeći kur’ansku kategorizaciju ličnosti: muslimana i muslimanki, vjernika i vjernica, iskrenih, strpljivih, skrušenih, oholih, čednih muškaraca i čednih žena, muftija je ponovio činjenicu kako je jedna od koristi ramazana odgoj čvrstih moralnih vrijednosti i čvrstih bratskih odnosa.

„Bajram nas uči da budemo pokorni Allahu, a ne izmišljenim vrijednostima, gazdama ili ličnim interesom preokupiranim političkim liderima“, rekao je muftija. On je oštro kritizirao i prešućivanje zuluma, kršenja moralnih i općih civilizacijskih vrijednosti, jer, kako je rekao, to prešućivanje ne vodi u bolje i sretnije sutra. „Oni koji prešućuju, šute pred zlom i prihvaćaju sve što im se ponudi kao koncept života su živi ali duhovni mrtvac“, ustvrdio je muftija izrazivši nadu kako će jednomjesečna ramazanska škola duhovnosti pomoći muslimanima da se iščupaju iz tih okova da izađu na svjetlo. „Privilegije koje smo stekli tokom ramazana kod Stvoritelja nas obavezuju da budemo mobilni i da se uvijek odazovemo na Allahov poziv, a Allah od nas traži samo ono što će nam osigurati život dostojan čovjeka.“, rekao je muftija.

Muftija je u tom kontekstu govorio i o poziciji Bošnjaka u Mostaru. „Moramo se suprotstaviti onima koji u naše ime potpisuju sporazume, a ništa nas za to ne pitaju. Ne smijemo biti od onih koji žele steći naklonost tamo nekih ljudi zarad prolaznih dobara. Moram na Bajram kazati i o našoj sudbini u Mostaru. Ako procese oko Mostara lišimo našeg učešća onda ne možemo očekivati dobro. Moramo staviti do znanja svim pregovaračima, i ovim sa suprotne strane koji žele od Mostara da naprave, to što priželjkuju, da im to neće uspjeti. Mi smo snaga. Mi moramo imati svoj Islamski centar da se ne kuhamo u ovim sportskim dvoranama. Već dvanaest godina nam to ne daju kako bi rekli ko je gospodar u ovom gradu“, ustvrdio je muftija. Tumačeći proces političko ekonomske stagnacije Bošnjaka u Mostaru muftija je kazao kako je riječ o dugoročnom projektu na koji Bošnjaci ni po koju cijenu ne smiju pristati.