Istanbulska općina Bayrampaša priredila iftar za građane Mostara

675
Miz Mostar Aktivnosti

Pod sloganom „Prijateljstvo ne poznaje granice“ sinoć je (13. jula), konvoj iz istanbulske općine Bayrampaša iz Turske, nakon Srebrenice i Sarajeva, i u Mostaru priredio iftar za postače.

Nakon prvog ovogodišnjeg iftara koji je priređen u Srebrenici 10. jula, te drugog koji je organizovan 12. jula u Sarajevu, sinoć je za građane Mostara priređen iftar na obali Neretve u blizini Starog mosta u Mostaru. Pored brojnih građana zajedničkom iftaru su prisustvovali mostarski muftija h. Seid -ef. Smajkić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik općine Bayrampaša Atila Aydiner.

Muftija Smajkić je izrazio veliku zahvalnost što su prijatelji iz Turske po deveti put u Mostaru, a načelnik Atila Aydiner je istako da je turski narod ponosan na historijsku vezu koju ima s Mostarom i Starim mostom, djelom poznatog turskog graditelja – neimara Hajrudina.

Konvoj koji organizuje iftar sačinjava tim od približno 150 ljudi, većinom studenata, koji imaju pokretnu kuhinju i sva jela pripremaju na licu mjesta. Stolice, stolove i sve što je potrebno donijeli su sa sobom, a potrepštine za iftar, kupuju u zemljama u kojima priređuju iftar.

Na iftarskom meniju “Bereket konvoja” sinoć su se našli somuni, voda, meso sa krompirom, riža i slatko. Nakon Srebrenice, Sarajeva i Mostara, konvoj će posjetiti Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, Makedoniju, Bugarsku i Grčku.