Godišnjica 15. juli i zajednički iftar

923
Miz Mostar Aktivnosti

U ponedjeljak, 15. jula 2013. godine, povodom obilježavanja 20. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara, upriličen je obilazak spomen-obilježja u Dračevicama, Gnojnicama i Carskim vinogradima u znak sjećanja na šehide i poginule borce Armije Republike BiH, a u večernjim satima je održan prigodan vjerski program i proučena hatma-dova pred njihove duše.

U prvom dijelu programa, na spomen obilježju u Carskim vinogradima, prisutnim se obratio brigadni imam Ibrahim –ef. Ćatić. On je pozvao Bošnjake da čuvaju uspomenu na naše plemenite šehide i njihovu žrtvu u odbrani vjere i domovine.

U drugom dijelu programa, poslije zajedničkog iftara koji je upriličen u dvorištu džamije na Kočinama, skupu su se obratili ratni komandant Munib Lulić, muftija mostarski h. Seid –ef. Smajkić i direktor BZK Preporod prof. Senadin Lavić.

U ime organizacionog i džematskog odbora Kočine-Masline riječ dobrodošlice je izrazio ratni komandant Munib Lulić rekavši da je 15. juli dan ponosa, ali i dan tuge i da je tog dana izvojevana briljantna vojna pobjeda. On je istakao da politička borba još traje, ali da je siguran da će patriotske snage dobiti i ovu borbu.

Na skupu je govorio predsjednik BZK Preporod gosp. Senadin Lavić o važnim pitanjima za nacionalni identitet Bošnjaka, njihovu kulturu, tradiciju, jezik i običaje. Posebno je akcentirao važnost predstojećeg popisa i prilike da se naš narod izjasni slobodno i bez ikakvih frustracija o svom nacionalnom imenu Bošnjak.

Muftija h. Seid -ef. Smajkić prisjetio se teških ratnih godina i kušnje na koju je bio stavljen naš narod od strane dušmana, naglašavajući volju, odvažnost i istrajnost našeg naroda da se odupre fašizmu i opstane slobodan na svojoj zemlji.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar “El-Kamer”.