Brojni kulturno vjerski programi 41.manifestacije Dani mevluda i zikra

564
Miz Mostar Aktivnost

Press konferencijom održanoj danas u Uredu Muftije mostarskog Salem ef. Dedovića najavljeni su programi 41. vjersko-kulturne manifestacije Dani mevluda i zikra. Centralna manifestacija, tradicionalni derviški mevlud u Blagaju bit će upriličena 14. Maja 2016. g. U realizaciji programa manifestacije pored Muftijstva mostarskog učestvuju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod–Mostar“ i Tarikatski centar Bosne i Hercegovine. Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za petak večer 22.04.2016. g. koncertom sufijske muzike ispred Blagajske tekije. Programski sadržaji su vrlo raznoliki i u njima će svoj doprinos nauci, duhovnosti, kulturi, umjetnosti i jeziku dati veliki broj naučnih i kulturnih radnika, vjerskih učenjaka, umjetnika i lingvista.

Miz Mostar Aktivnost

„Drago nam je, da smo uspjeli u našoj zamisli da i ove godine kroz ovu manifestaciju predstavimo slavno duhovno, kulturno i književno nasljeđe koje su autori s ovoga našeg podneblja u minulim stoljećima stvarali, a čija je recepcija aktuelna i u današnjim kulturnim i književnim okvirima“, kazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Predstavljanjem bogatog kulturnog nasljeđa koje je nastajalo na prostoru Mostara i Hercegovine manifestacija ima za cilj uspostavljanja mostova među kulturama i tradicijama koje baštine svoj kontinuitet na tlu Bosne i Hercegovine. „S obzirom na otvorenost i bogatstvo našeg nasljeđa, kulturne i vjerske baštine, jedan od naših programskih ciljeva je da ova manifestacija bude kulturni most i poveznica među narodima, kulturama i jezicima“, dodao je muftija.

Tim povodom u saradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Rijaseta IZ-e u BiH 12. maja u Mostaru će biti održan Naučni skup posvećen Mirzi (Milivoju) Maliću, rođenom Imoćaninu, i njegovoj doktorskoj disertaciji o Feziju Mostarcu odbranjenoj na Sorboni.

Miz Mostar Aktivnost

Manifestacijom Islamska zajednica nastoji podići svijest Bošnjaka o sebi, svim duhovnim, kulturnim vrijednostima, mogućnostima i izvorima na kojima treba graditi nacionalnu, jezičku, vjersku i kulturnu spoznaju. U programu su najavljena još dva naučna skupa jedan posvećen bosanskom jeziku, a drugi značaju i doprinosu rahmetli Esada Kojića u očuvanju i unaprjeđenju vakufske imovine na području Grada Mostara. „Okruglim stolom posvećenom životu i djelu hadži Esada Kojića, kroz istraživački rad i memoriju živih sudionika predstavljamo mostarskoj javnosti jedno veliko pregnuće u korist Zajednice“, pojasnio je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

Muftija je izrazio lično zadovoljstvo što je Manifestacija Dani mevluda i zikra dobila širu podršku društvenih struktura u Gradu Mostaru i regiji Hercegovine. Manifestacija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije gospodina Edina Mušića. Programske sadržaje manifestacije predstavili su Ilham ef. Puce i Džafer Alić.

Miz Mostar Aktivnost

U program manifestacije uvršteni su još sljedeći sadržaji:

  • 23. aprila Mevludski program pred svečano otovrenje gradske džamije u Konjicu,
  • 28. aprila tribina akademika Esada Durakovića pod nazivom „Međumuslimanski ratovi danas-krivo shvaćanje islama,
  • 06. maja Večer Kur’ana u sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju, Dova šehidima na Mostarskim šehitlucima u povodu sjećanja na 9. maj 1993. g.,
  • 12. maja izložba kaligrafskih radova Muniba Obradovića,
  • 14. maja kulturno zabavni program u Blagaju,
  • 16. maja pozorišna predstava Sarajevskog ratnog teatra „Bio je lijep i sunčan dan“.