Miz Mostar Aktivnosti

BEZ ISKRENE LJUBAVI PREMA MUHAMEDU A.S. NEĆEMO RAZUMJETI SMISAO ŽIVOTA.

U prepunoj sali kulturnog centra na Bunuru 01.11.2012.g. u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Muftijstva mostarskog, društva za izdavaštvo i trgovinu „Hikmet“, izdavačke kuće El-Kalem upriličena je promocija dvotomne knjige Fethulaha Gulena pod nazivom „Muhamed a.s. – Beskrajna svjetlost“. Nakon vidoprojekcije dokumentarnog filma o biografiji Fethulaha Gulena knjigu su promovirali mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. mr. Mustafa Prljača, doc.dr. Mustafa Hasani, doc. dr. Zuhdija Hasanović i hafiz Sulejman Bugari.

Muftija Smajkić je naglasio uzornost Muhameda a.s. u životima muslimana, istaknuvši kako je cilj ove promocije da potakne vjernike kako bi se svojim djelima još više približili idealnom liku Muhameda a.s. Kroz ličnost Muhameda a.s. se oslikava Božija objava. Kur’an govorio o Muhamedu a.s. kao odgajatelju društva. Stoga je u ovoj situaciji, podijeljenosti političara na našoj političkoj sceni, kazao je muftija, na džematima obaveza da ne odobravaju takva ponašanja. „U knjizi se navodi primjer Hadžadža koji je ne optužbe za zulum odgovorio; da ste vi kao džemat koji je okruživao hazreti Omera i ja bih bio kao hazreti Omer. Prema tome moramo biti na nivou zadatka i u duhu proklamiranih ideja izgrađivati harmoniju unutra naše zajednice, izgrađivati pokidane veze kako bismo imali sretniju budućnost islama“, zaključio je muftija.

„Beskrajna svjetlost – Muhamed a.s.“ je sržna knjigu M. Fethulaha Gulena u njegovom spisateljskom opusu od 60 djela. O njenoj posebnosti govorio je mr. Mustafa Prljača. Prema viđenju mr. Prljače ova knjiga na poseban unutrašnji način portretira Poslanika Muhameda a.s., koji predstavlja potpunost u ukupnoj ljudskoj vrsti, koji objedinjuje sve ranije poslanike. „Onaj koji slijedi Muhameda a.s. on slijedi sve Božije poslanike, Onaj ko slijedi Kur’an zapravo slijedi sve Božije objave“, kazao je Prljača. Moral, neporočnost i molitva, zajedničke su odlike Božijih poslanike i stoga su prema mišljenju mr. Prljače glavne teme Gulenove knjige. „Danas se na globalnom planu vodi antiislamska kampanja, stoga Gulen Muhameda a.s. predstavlja kao isključivu Božiju milost čovječanstvu. „U osam godina ratovanja Muhameda a.s. na obadvije strane poginulo je 1018 ljudi. To dovoljno govori koliko je Muhamed a.s. znao cijeniti ljudski život.“, istkao je Prljača.

Dr. Mustafa Hasani, profesor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva svoje je obraćanje počeo Gulenovim stavovima o filmu „Muslimanska nevinost“ u kojim Gulen pita muslimane da li su uspjeli na pravi način upoznati islam i Poslanika, da li iskazuju tu ljubav na način na koji to on nije radio i s kojim on ne bi bio zadovoljan, i da li su kod drugih ljudi uspjeli probuditi osjećaj divljenja prema Muhamedu a.s. „Kada god Gulen govori o Poslaniku osjeti se snažan emotivan naboj, jer mu se on zaista divi. U svakoj riječi, u svakom slovu, svakoj misli Gulen izražava svoje divljenje Muhamedu a.s. A da bi smo se mogli nekome diviti, onda se s njim moramo družiti, moramo ga poznavati. Moramo mu biti bliski“, rekao je dr. Hasani.

Dr. Zuhdija Hasanović, shodno svom profesionalnom angažmanu, govorio je o naučnom određenju Gulenove knjige uspoređujući je sa do sada objavljenim knjigama na bosanski jezik koje govore o životu Muhameda a.s. „U prošlom stoljeću došlo je do velikog interesiranja za život Muhameda a.s. U tim istraživanjima razaznajemo nekoliko različitih pristupa i metoda, ovisno od cilja i ciljne grupe pisanja biografija Muhameda a.s.“pojasnio je dr. Hasanović. On je za Gulenovu knjigu kazao da je njen cilj pokazati svu raskoš Muhameda a.s. i pokazati načine na koje je Poslanik rješavao osobne, porodične, društvene, državne pa i svjetske probleme čovjeka. „Gulen želi pokazati da ta Svjetlost ima snagu da dopre do svih, pa i najudaljenijih krajeva zemaljska kugle i da osvijetli najmračnija stanja ljudskoga duha bez obzira na protok vremena.“, ocijenio je dr. Hasanović

Na opće oduševljenje prisutnih promociju Gulenove knjige završio je hafiz Sulejman Bugari posebno emotivnim govorom. Hafiz Bugari je više govorio o vlastitom iskustvu vjere već o Gulenovoj knjizi, čime je praktično akcentirao duhovno okruženje kroz koje je djelovao Fethullah Gulen. Gulen je smatrao, naglasio je Bugari, kako je poniznost i skrušenost uvjet razumijevanja Kur’ana i suneta Božijeg poslanika. Posebno dojmljivim mostarskoj publici, jer društveno politički ambijent Bošnjaka traži hitna rješenja aktuelnih kušnji, bilo je Bugarijevo tumačenje jačine ljubavi prema Muhamedu a.s.“ Bez iskrene želje i iskrene ljubavi da nam Muhamed a.s. bude preči od nas samih nećemo moći razumjeti smisao života, nećemo ponuditi promjenu zajednici u pravom smislu riječi, kojoj će hrliti svaki čovjek koji ima i koliko trun dobra u sebi!“, zaključio je hafiz Bugari.

Mostarsku promociju pratio je i izuzetno dojmljiv nastup hora El-Kamer.