Odjel za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Mostar, u mjesecu ramazanu organizirao je mnogobrojne aktivnosti za žene: predavanja u gotovo svim džematima, iftare i mukabele sa tefsirom u džematima Kočine i Luka-Šarića džamija.
Posebna draž zajedničkih iftara je to što su džematlijke same pripremale iftar zajedno sa koordinatoricama pomenutih džemata. Iftarima su prisustvovale muallime, učenice medrese, profesorice, vjeroučiteljice i druge društveno-aktivne žene koje daju doprinos zajednici u kojoj žive, rade i djeluju, a koje svojim radom doprinose i podržavaju promociju islamskih vrijednosti. Sedamnaestog dana mjeseca ramazana povodom noći Lejletu-l-Bedr u džematu Kočine organiziran je iftar i izveden je bogat mevludski program. Učešće u programu su uzele aktivistice džemata, hor Medžlisa IZ-e Mostar El-Kamer i gost predavač prof. Selvedina Šehić Maksumić.
Svoj doprinos ovog ramazana je dao i Klub mladih Bošnjakinja iz Blagaja, a koji djeluje pri Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar. Klub mladih Bošnjakinja iz Blagaja zajedno sa Školom islama u prostorijama Sultan Sulejmanove džamije u Blagaju organizirao je iftar, a nakon iftara održano je predavanje hfz. Indire Mujkanović – Tulek. Iftar organiziran u džematu Potoci odisao je ljepotom mladosti koji su svoju dušu utočili u pripreme iftara kao i izvođenje kraćeg programa, koji su pripremili sa koordinatoricom džemata. Gosti predavači bili su mr.psihologije Amra Tule i Merima Hafizović. Koordinatorice džemata zajedno sa aktivisticama džemata: Opine, Zalik i Vrapčići također su dali svoj doprinos ljepoti i značaju džematskog jedinstva organizirajući veliki iftar za sve članove džemata svih starosnih dobi. Gost predavač u džematu Zalik bila je hfz. Indira Mujkanović Tulek.

Navedene aktivnosti su jedinstvena priliku za žene da se druže, zajedno iftare, obave namaz, na kraju i da čuju poučna i korisna predavanja od profesorica Karađoz-begove medrese Mostar (KBM) i Centra za učenje Kur`ana, mu`allime Medžlisa IZ-e Mostar, studentice Fakulteta Islamskih nauka i maturantice KBM Mostar. Predavanja su fokusirana na mjesec ramazan, mjesec objave Kur’ana, a posebno za posljednju trećinu ramazana. Posebno je naglašeno kako treba iskoristiti ovih posljednjih deset noći i dana ramazana, da ih treba provesti u ibadetu, postu, namazu, zikru, a zanemariti dunjalučke bespotrebne stvari i događaje. Uz mnogobrojne hadise i ajete pojašnjene su mnoge stvari vezane za ramazan koje se tiču vrijednosti posta, namaza, učenja Kur’ana, sadake i važnosti džemata i zajedničkog rada i djelovanja.
Mjesec ramazan i zajednički iftari su prilika da se pomire oni koji su posvađani, te da se zaboravi nanesena uvreda ili učinjena nepravda. Iftari su džematska smotra, muhabet i druženja generacija svih uzrasta koji ostavljaju nezaboravan pečat u svakom pogledu. Učenje Kur’ana vodi Allahovoj ljubavi i blizini. To uglavnom muslimanke znaju i otuda velika žeđ i ljubav prema Kur’anu za njegovim učenjem, proučavanjem i studiranjem, što potvrđuje mnogobrojno prisustvo naših džematlijki svih uzrasta na mukabelama.
Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ-a Mostar i Ženski aktivizam Mostar koristi priliku da se zahvali svim džematlijkama, dragim sestrama koje su se odazvale i prisustvovale zajedničkim aktivnostima za žene. Moleći Allaha dž.š. da ih nagradi najljepšom nagradom, a ujedno želimo uputiti i apel sestrama koje nisu bile sa nama, da nam se sljedeći put pridruže, jer kad je u pitanju hairli skup, ima mjesta za sve one koji imaju i malo hajra i dobre volje u sebi.
Odjel ramazan