Bajram u Mostaru: Bošnjaci treba da se izjašnjavaju svojim povijesnim imenom – Bošnjak

783
Miz Mostar Aktivnosti

Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, bajram-namaz je klanjan u 23 džemata i 46 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija za područje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upriličena je na malonogometnom igralištu Univerzitetsko sportsko-rekreativnog centra “Mithad Hujdur-Hujka”.

U predbajramskom obraćanju prisutnom skupu se obratio mostarski glavni imam Salem ef. Dedović, koji je pozvao vjernike na istrajavanje na pravom putu i poslije ramazana. Posebno je istakao aktivnost omladine koja je tokom mjeseca ramazana bila glavni pokretač i nosilac većine ramazanskih aktivnosti u džematima, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće.

Bajram-namaza je predvodio i hutbu održao muftija mostarski, hadži Seid ef. Smajkić. On je govoreći o vrijednostima i značaju ramazana rekao da mjesec ramazan briše grijehe i izrazio nadu da smo iz ovog ramazana izašli očišćeni od grijeha. Muftija je pozvao na jedinstvo bošnjačkog korpusa rekavši da neprijateljske snage vrebaju i da su neprijatelji Bošnjaka samo u jednom složni – neprijateljstvu prema našem narodu.

Muftija Smajkić je u svom obraćanju kritikovao bošnjačke političke partije. “Bošnjački korpus je tragično podijeljen, a njihove političke partije su ‘zakrvavile’ do istrebljenja, kao najveći dušmani, čime doprinose razgradnji države i devastaciji institucija državnosti. Drugim riječima, politika određenih bošnjačkih partija je u državotvornom smislu, kako smatra akademik Esad Duraković, potpuno suicidna”, rekao je uz ostalo muftija Smajkić.

Muftija se osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva rekavši: “Ovdje su agresija i genocid izvršeni da bi se eliminirali Bošnjaci kao politički subjekt… zato što su se ‘prebrojali’ i vidjeli da nas ima više. I to je trebalo fizički, genocidom, zločinima, istrebljenjem, progonima, bilo kako, spriječiti. Sada se to isto nazire da bi Bošnjaci mogli opet biti, pored svih tih stradanja, većinski narod u državi BiH. Sada se to nastoji dovršiti popisom, da se zbune, da se svakako izjašnjavaju, rasipajući korpus i da ih tako bude što manje”, naglasio je Smajkić, te istakao da se “Bošnjaci treba da se izjašnjavaju samo svojim povijesnim imenom – Bošnjak”.