Dan šehida obilježen u Mostaru

801
Miz Mostar Aktivnosti

Posjetom šehidskim mezarjima danas je u Mostaru obilježen Dan šehida. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida upriličena je na mostarskim Šehitlucima. Porodicama šehida, njihovim saborcima i ostalim vjernicima obratili su se mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović.

Glavni imam Salem ef. Dedović je u svom obraćanju podsjetio da su naši plemeniti šehidi ubijeni zbog toga što su se izjašnjavali kao Bošnjaci, zbog toga što su govorili bosanskim jezikom i zbog toga što im je vjera bila islam. Pozvao je sve prisutne da se i oni na predstojećem popisu izjasne upravo tako, čuvajući i na taj način uspomenu na naše najbolje sinove koji su svoje živote dali za odbranu vjere i domovine.

Muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić je rekao da je izuzetno važno da čuvamo ideale za koje su naša braća svoje živote dali, te izrazio nadu da ćemo mi te ideale promovisati i da ćemo na njima istrajavati jer “ova slika koju vidimo danas u Bosni i Hercegovini, to nije ona slika za koju su se oni borili i dali svoje živote.”

Muftija je naglasio da Mostar ne može biti grad bez Bošnjaka, Bošnjaci moraju biti faktor koji će utjecati na svoju sudbinu u ovom gradu, ali i na sudbinu Bošnjaka u Hercegovini.

Centralni program obilježavanja završen je poklanjanjem hatme-dove u Vučjakovića džamiji pred džumu-namaz. Džumu-namaz je klanjao i hutbu održao muftija h. Seid ef. Smajkić.