Miz Mostar Aktivnost

Završna svečanost Škola islama za žene Medžlis islamske zajednice Mostar kojom je označen završetak prvog sistematski planiranog i organiziranog nastavno edukativnog ciklusa upriličena je sinoć u Sali Kulturnog centra „Kralja Fahd“ na Bunuru. U prigodnom programu s polaznicama ove jedinstvene škole svoja zaključna zapažanja podijelile su koordinatorice za ženski aktivizam pri Medžlisu IZ Mostar Fatima Puce i Muftijstvu Mostarskom Ramiza Bandić Kafadar.

Miz Mostar Aktivnost

S punim izrazima poštovanja polaznicima je u ime Medžlisa IZ- Mostar čestitke za istrajnost i uspjeh uputio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef Cikotić. On je kazao kako se radi o nesebičnom zalaganju muslimanki u Mostaru da u aktuelnom trenutku dosljedno žive islam i njeguju islamske vrijednosti. „U dosadašnjem radu primijetio sam da vi svojim životom i dolascima potvrđujete da ste savladali planirano gradivo i stoga nismo organizirali nikakve završne ispite. Cerfikat koji ste dobili sam je o potvrda da ste protekle godine proveli ugodno vrijeme u hairli poslu“, kazao je.

Miz Mostar Aktivnost

Ovaj projekat škole islama, kako je naveo, po svom organizacionom i strukturalnom konceptu je prvi u Bosni i Hercegovini. Protekle godine nastava je organizirana na četiri različita punkta: Prostorije vakufa Darul-ilm kod džamije Bosanski mudžahid u Sjevernom logoru, Prostorijama mekteba „Vrelo znanja“ u dvorištu Šarića džamije, U mektebu Sultan Sulejmanove džamije- Blagaju i Bijela džamija Vrapčići. Nastavnim procesom rukovodile su četiri mualime: profesorica Karađoz-begove medrese Ramiza Kafadar, hafiza Indira Tulek, mualima Fatima Puce i prof. Selvedina Šehić. Nastavni plan i program izrađen je i usuglašena kroz djelatnosti vjersko prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Mostar. Baziran je na nastavnim jedinicama iz ahlaka, akaida i praktičnoj primjeni propisa islama.

Miz Mostar Aktivnost

„Srž i bit života na dunjaluku da naša djela budu vrednovana kod Allaha dž.š. da naše porodice sačuvamo od raznoraznih iskušenja, da budu zdrave i harmonične“, ukazujući na važnost pozicije i uloge žene u islamu podsjetio je ef. Cikotić. Ovaj vid ženskog aktivizma je jedna od početnih oblika afirmacije žene u procesu oživljavanja uloge žene unutra Islamske zajednice. „Nije nam cilj da se žene aktiviraju i educiraju samo na poljima islamskog djelovanja već i u svim drugim sferama društvenog života“, naglasila je koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu mostarskom profesorica Ramiza Bandić Kafadar. Na časovima polaznice su, osim toga što su osvježile, dopunile i proširile svoja saznanja o islamu, praktično i potvrdile opredijeljenost da žive islam u njegovoj punini.

Miz Mostar Aktivnost

Bez zadrški sve polaznice su učestvovale u projektima značajnim za Islamsku zajednice organiziranim tokom protekle godine. „Naša je misija jasna, i ona je naš zajednički emanet da vjeru prenosimo na naše potomstvo“, podsjetila je Kafadar argumentirajući to brojnim hadisima Muhameda a.s. i ajetima Kur’ana časnog. Škola islama za žene na području Medžlisa IZ-e Mostar nastavit će sa radom i iduće godine a u mjesecu ramazanu kroz prilagođene programe i aktivnosti. Na sinoćnjoj svečanosti dodijeljeno je 72 certifikata ženama, djevojkama različitih starosnih dobi.

H. Eminović