Na tribini Info-servisa za mlade doc. dr Nezira Halilovića 28.01. u Studentskom hotelu Mostar, govorio je temu „Zagubljena snaga muslimana“. Tribina je protekla u dosta opuštenoj atmosferi jer je dr. Halilović imao za cilj da se spusti sa akademskog nivoa na nivo koji je razumljiv svakom uzrastu, a tome je doprinijela i doza humora koju je Halilović provlačio kroz cijelo ovo druženje.

Halilović se tokom svog izlaganja fokusirao na tumačenje isključivo jedne rečenice iz hadisa kojeg od Ebu Hurejre, r.a., prenosi Muslim, a ona glasi: „Jak vjernik je bolji i Allahu draži od slabog vjernika, a u obojici je dobro.“ Pobrojao je 7 tipova snage koje bi muslimani na osnovu ovog hadisa trebali da posjeduju, a to su: fizička, mentalna, vojna, ekonomska i intelektualna snaga, te brojnost i socijalni kapital.

Svaku od snaga je detaljno pojasnio i argumentirao čvrstim dokazima te primjerima iz Poslanikovog, s.a.v.s., života, dok je u isto vrijeme povlačio paralelu sa citiranim hadisom. Kroz tribinu se često osvrtao i na današnje stanje muslimana, te je, između ostalog, dodao da je nekome u interesu da se upravo o ovim temama mladima ne govori. Zahvaljujemo se našem cijenjenom predavaču, doc. dr Neziru Haliloviću, na dolasku i predočavanju jednog doista osvježavajućeg načina razmišljanja, koji se u moru govora i predavanja o bitnosti imana svodi i na jednako bitnu drugu stranu našeg življenja i bitisanja, a to je ona dunjalučka.

INFO-SERVISA ZA MLADE MIZ MOSTAR

dr Halilovic Info servis