Na vrelu Bune proučen mevlud i zikr

746
Miz Mostar Aktivnosti

Preko 40 000 vjernika iz svih krajeva naše domovine i susjednih zemalja u subotu 12. Maja 2012.g. posjetilo je Bagajsku tekiju povodom tradicionalnog derviškog mevluda i zikra. Mevlud i zikr predvodio je šejh Sirija Hedžimejlić. Krajnje iskrenim i otvorenim govorima prisutnima su obratili mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

Čovjek je stvoren da služi Bogu

Okupljanje derviša i šejhova u na vrelu Bune počelo je još u petak veče. Nakon klanjanja jacije namaza i kelime i tevhida kojeg je predvodio šejh Halil Brzina o značaju dovišta u Bosni i Hercegovini, utjecaju zikra da ljudske duše, ali i o sudbonosnim vremenima za Bošnjake govorio je mr. Nusret ef. Abdibegović, travnički muftija. „Čovjek ovdje treba i da gleda i da sluša, ako gleda onda može vidjeti nebo visoko iznad sebe i u njemu Božiju milost. Gledajući u ovu stijenu može zaključiti da i od nje ima nešto tvrđe, a to je nepokorno ljudsko srce. Može zaključiti da je sve na ovom svijetu prolazno“, kazao je muftija Abdibegović. On je potom poredio obnovljeno zdanje blagajske tekije sa zapuštenim ljudskim vjerovanjem, jer i ono se može s Božijom milosti obnoviti kao i zgrade. „Čovjek je stvoren da služi Bogu“, zaključio je muftija Abdibegović zapitavši se koliko je danas moderan čovjek osvijetljen duhovnošću a koliko zaslijepljen materijalnim kulturom od koje ne vidi ni djecu, ni prijatelje, ni roditelje. Ponavljajući činjenicu kako je čovjek stvoren sa svrhom i smislom sa emanetom. „Dugo slušamo glasove Mostaraca i potrebu da im se pomogne u njihovim problemima. Ovdje smo da učimo dovu za Mostar, da kažemo da Bošnjaci nisu građani drugoga reda. Ovdje smo došli da kažemo da je Bosna i u Mostaru“, poručio je muftija Abdibegodić pozvavši sve dobre ljude da se počnu natjecati u doprinosu očuvanja Bosne i Hercegovine. „Biranje bosanskih gradova, jedan po jedan je sindrom Španije“, podsjetio je Abdibegović postavljajući otvoreno pitanje zašto se stalno sužava životni prostor Bošnjaka.

Rijeka emocija

Istu veče cijeli Blagaj je bio pun musafira, sitnih trgovaca, čevabdžija, prodavača voća, znatiželjnika. Koliko god pokušavali prodrijeti u razloge i motive njihovog dolaska na kraju ćete doći do zaključka kako su i njihove duše dobile pozivnicu da budu tog dana i baš tu. Sve ih je okupila riječ mevlud na Buni. Ta riječ se jasno mogla vidjeti na licima naših bosanskih majki, shrvanih životom, opterećenih teretima života dok sitnim koracima kroz vrelo hercegovačko sunce hite obnovljenom vakufskom kompleksu Blagajske tekije. Poziv njihovih duša da slušaju mevlud, zikr i vazu-nasihate jači je od njihovih shrvanih tijela. Želja za istinom, čistinom, želja da vide i čuju nešto što je vrijedno njihovog životnog učinka dovela ih je iz Jajca, Zvornika, Bihaća, Zenice, Travnika, iz dalekih sela, prenapućenih gradova. Svaka od njih, naših bosanskih majki, jednako je veličanstvena kao i Blagajska stijena a svaka njihova duša zanosnije zikri od vrela Bune. Čitav sahat pred početak programa najustrajnije od njih zaposjele su cijelu avliju i strpljivo čekale početak mevluda. Vrelo sunce poigravalo se s njihovim šamijama. I najednom iz njihovih duša zalepršaše uzdasi visoko k nebu, poput tekijskih ptica pred namasko vrijeme. Hafiz Emin ef. Tucović učenjem Kur’ana pokrenuo je valove tek provrele najčistije rijeke majčinskih uzdaha. U ime organizacionog odbora Rijaseta IZ, Tarikatskog centra BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Islamskog kulturnog centra Mostar, Karađoz-begove medrese i B.Z.K. „Preporod“ Mostar iskrenu dobrodošlicu uputio im je mostarki muftija Seid ef. Smajkić.

Mi želimo grad koji će pulsirati ljepotom i duhom

Ocijenivši kako je oživljavanje tradicije blagajskog dovišta značajno doprinijelo buđenju zapretenog kolektivnog identiteta Bošnjaka u Hercegovini mostarski muftija muftija Smajkić je ponovio opredjeljenje očuvanja islamskog i nacionalnog dostojanstva i ponosa. „Sigurno nećemo dopustiti ugrožavanje stabilnosti integriteta, cjelovitosti i legaliteta Bosne i Hercegovine. Isto kako što nisu uspjeli u ratu da nas vojnički poraze i sad u miru možemo kazati da ni u miru neće moći političkim sredstvima postići te ciljeve.“ kazao je muftija. On je otvoreno optužio većinu političkih predstavnika da su se udaljili od svog naroda i općih problema jer su se zabavili brigom u sticanju materijalnih dobara, kako sebi tako i svojim bližnjima. „Zato onima koji slijede svoje strasti i gomilanje imetka na račun sirotinje želimo poručiti da to nije dugovjeko. O tome govori i Kur’an; ali u mi tu možemo mnogo na tom planu uraditi, da kaznimo lidere onih partija koji ne slušaju glas svog naroda. Neću imenovati ni jednog čovjeka ni jednu partiju, ali mi nemamo drugog izbora već krenuti u vjerničku akciju“ ocijenio je muftija Smajkić. U daljem svom govori podsjetio je na refleksije i učinke građanske pobune protiv odluke ministra Suljagića o vjeronauci u Sarajevskom kantonu i trasi koridora Vc kroz Blagaj. „Isto tako danas u Mostaru postoji građanska inicijativa koja kaže: Ne damo Mostar! I ne damo! Mi želimo grad koji će pulsirati ljepotom i duhom, svojom otvorenošću, a ne segregacijom. Želimo grad u kojem će narodi živiti i koegzistenciji jedni s drugima a ne u dominaciji i segregaciji jedni nad drugima i jedni od drugih“, ponovio je svoje stavove muftija Smajkić. Osvrnuvši se na ranije izrečene izjave tokom brojnih programa manifestacije Dani mevluda i zikra muftija je otvoreno optužio „neke naše“ medije koji su se svrstali na stranu izoliranja Bošnjaka. „Šta bi to znači kad bi Mostar bio hrvatski, kad bi koridor Vc prošao kroz Blagaj, kroz Počitelj? To znači potpuno uništenje našeg življa. To ovi ljudi, to Mostarci neće dozvoliti. Ne postoji ta sila koja će nas na to prisiliti“, ustvrdio je muftija Smajkić. Komentirajući sve mučne tenzije oko provedbe Odluke Ustavnog suda on je ocijenio kako je riječ o još jednom udaru na položaj Bošnjaka u Hercegovini jer je Mostar centar Hercegovine što bi i de fakto i de jure snažne i trajne implikacije na cijelu Bosnu i Hercegovinu. On je na kraju svog govora pozvao sve prisutne da potpišu Mostarsku rezoluciju 2012.g.

Nafaka je u Božijoj ruci

Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić u svom govoru podržao je stavove mostarskog muftije Smajkića ocijenivši kako Bošnjaci neće moći ostvariti sreću i ponos dok se ne riješe onih svojih predstavnika koji rade protiv njih. „Muslimani- Bošnjaci ako žele da opstanu moraju se riješiti „Sejda Bajramovića“, onih koji trguju s državom“, rekao je hafiz Spahić. Tumačeći značaj salavata, mevluda i zikra hafiz Spahić je istakao kako se na taj način stiče privilegija Božanske milosti. „Ko bude imao čvrst šehadet njemu će Allah dati izlaz iz svake situacije. Pa i iz ove u kojoj se sada nalazimo. Pogledajte u kakvom smo danas poniženju. Spali smo na to da „cuko“ ima više prava od roditelja šehida. Zato nam treba čvrsta vjera“, rekao je hafiz Spahić zaključivši kako se još uvijek procesi u BiH nisu završili. Hafiz je to simbolično izrazio: „Još uvijek vuci viju oko Bosne. Prije dva dana obilježili smo Dan pobjede nad fašizmom. Kakve pobjede? Fašizam cvati. Pa, vidjeli ste usred Beograda sve ikone i svu ikonografiju četničku! Doći će ona i ovdje, jer oni nisu zabranjeni. Ja i ti smo zabranjeni, ja i ti ne smijemo dići glas, jer ako dignemo glas, odmah smo proglašeni fundamentalistima. Zato nam trebaju ovi mevludi, da nam nahrane vjeru, dušu, da nas ojačaju, da smjelo koračamo ovom lijepom Bosnom, jer ona je i naša koliko god je i drugih naroda.“ Hafiz Spahić je oštro osudio sve više iskorištavanje obespravljenih radnika. „Veće izrabljivanje i veća demagogija, kao što je to sada, nije zabilježena ni u jednom društvenom sistemu, pa ni u robovlasničkom. – Ovdje smo mi sada robovi ovoj šaci robovlasnika i zato nam treba vjera, jer Allah dž.š. će nam s jakom vjerom dati izlaz, opskrbu i nafaku, odakle se ne nadamo. Nije ona u njihovim rukama, zapamtite. Nafaka je u Božijoj ruci“, istakao je hafiz Spahić. On je posebno podcrtao kako je za kušnje i izlaze iz bremenitih vremena nijet veoma važan, jer se nijet u islamu posebno tretira. „Allah nagrađuje ono što je u našim srcima. Duboko vjerujem da nas je danas ovdje u Blagaju okupio čist nijet i naša islamska sloga“, zaključio je hafiz Spahić.