Rušenje stereotipa, predrasuda i prevazilaženje skučenih bedema koje nam nameće zajednica jeste glavna maksima kojom se treba voditi svaki pojedinac ali i zajednica. Info-servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar je upravo još jednom gore spomenute riječi pretočio u djelo. U prepunoj sali Kulturnog centra “Kralj Fahd“ 01.02.2017 godine svečano je otvorena manifestacija „World hijab day“ u organizaciji Info-servisa za mlade u suradnji s Kulturno edukativnim centrom za ženu „Sehara“. Naime, projekat je pokrenut povodom Svjetskog dana hidžaba, a sastoji se od trodnevnog šarolikog programa.

Manifestacija je otpočela predavanjem Nudžejme Softić, magistrice bosanskog jezika i književnosti i lektorice Al Jazeera Balkans. Ono što je zasigurno najinteresantnije u Nudžejminoj biografiji jeste to što je jedina žena u Evropi s hidžabom koja je istrčala polumaraton, maraton , te koja se sprema za triatlon. Samim čitanjem ovih kratkih crtica iz Nudžejmine biografije moglo se naslutiti da će predavanje biti krajnje inspirativno i zanimljivo. Tok sinoćnjeg događaja je bio koncipiran kao interaktivno predavanje na kojem su prisutne žene i djevojke bile slobodne postaviti bilo koje pitanje i ohrabrene Nudžejminom pričom podijeliti svoje stavove i iskustva o mahrami. Hidžab je kruna svake muslimanke, njen najljepši ukras i najjači štit. Iako mu se spotiču različite konotacije i opisuju ga kao vrstu opresije i stege, hidžab je ženino pravo da bude potpuna, a potpunost vodi ka sreći. Biti sretan je osnovno ljudsko pravo, a isto se odnosi i na mahramu. Nudžejma je živi dokaz da u jedna žena s hidžabom može sve i da je najvažnije zacrtati vlastiti cilj i izaći iz svoje komfor zone, ma koliko nam to u početku teško izgledalo.

Program povodom projekta „World hijab day“ se nastavlja već u četvrtak posjetom Info-servisovih aktivistkinja i profesorica Lejle Boškailo-Obradović i Lejle Močević-Mezit mostarskim srednjim školama. Manifestacija se završava u petak 03.02.2017 godine kada će na svečanom zatvaranju nastupiti Ansambl Mostarske kiše.
Svojim prisustvom pružimo podršku Svjetskom danu hidžaba, pređimo preko skučenih bedema, rušimo stereotipe i predrasude!

Pripremila: Sabra Čolić
Fotografije : Sanjin Fajić
Aida Mustafić,
Tehnički sekretar Info-servisa za mlade MIZ Mostar

„World hijab day“