Vakufi u Mostaru zablistali novim sjajem

716
Miz Mostar Aktivnosti

Medžlis islamske zajednice Mostar nakon što je izgradio i otvorio Studentski dom i vrtić uskoro počinje izgradnju modernog tržnog centra i hotela.

S početkom osmanskih osvajanja teritorija Bosne i Hercegovine bilježe se i pojave prvih vakufa i uvakufljenja. Većinu vakifa predstavljale su znamenite ličnosti tog perioda koje su obnašale značajne političke i vojne funkcije u Osmanskoj državi na teritoriji BiH. To su: veziri, paše, begovi, age, zatim gazije, kapetani i drugi. Toponimi brojnih bosanskohercegovačkih gradova rječito govore o tome da je njihov nastanak neodvojiv od prvih vakufa na tom području oko kojih se postepeno razvijala infrastruktura budućih kasaba i gradova.

Oduzimanje vakufskog zemljišta, uzurpacija i nacionalizacija vakufa u različitim društveno-političkim sistemima nanijela je nenadoknadivu štetu Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkim muslimanima u cjelini. U Medžlisu islamske zajednice Mostar s ponosom ističu kako su zajedničkim angažmanom sa predstavnicima vlasti nakon agresije uspjeli postojeću vakufsku imovinu vratiti pravom i autentičnom vlasniku.

Odluka tadašnjeg predsjedništva Općine Mostar iz 1995. da se sva imovina Islamske zajednice vrati u njeno vlasništvo sve dok se ne donesu zakoni o restituciji bila je presudna, i historijska odluka koja je Medžlisu Mostar omogućila implementaciju velikih i važnih projekata.

Dom za studente i turiste

Kada je otvoren Studentski dom u Mostaru prije nešto više od godinu dana građani Hercegovine, naročito studenti, mogli su, napokon, odahnuti. Problemi sa adekvatnim smještajem za brojne studente ovoga kraja su postali stvar prošlosti. Direktor Studentskog doma u Mostaru Almir Duraković ističe kako se ovaj reprezentativni objekat prostire na 5800 metara kvadratnih, ima 6 etaža, od koje su dvije pod zemljom.

Objekat raspolaže sa 110 soba, odnosno sa 260 kreveta. Pedeset kreveta je predviđeno da se koristi u turističke svrhe. Studentski dom ima i kuhinju kapaciteta oko 1000 obroka dnevno. Od pratećih sadržaja direktor Duraković posebno izdvaja funkcionalnost mesdžida, čitaonice, fitnes sale, vešeraja, kafeterije, konferencijske sale i restorana koji je otvoren i za sve ostale goste.

Cijeli objekat je pokriven sistemom video nadzora, a u Studentskom domu obezbjeđeno je alternativno snabdijevanje električnom energijom u slučaju nestanka struje. Objekat je po riječima direktora Durakovića finansijski održiv i trenutn ostvaruje prihode koji omogućavaju pozitivno poslovanje.

Nakon Studentskog na redu je Bazar i hotel

Od glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salema ef. Dedovića saznajemo da je zemljište na kojem se nalazi sadašnji Studentski dom sačuvano samo nekim posebnim Božijim emerom i čudom od nacionalizacije. “Na istom ovom mjestu, kaže Salem ef. Dedović, „u njegovoj neposrednoj blizini, na vakufskom zemljištu, sagrađena je autobuska i željeznička stanica i neke stambene zgrade.“

Salem ef. smatra kako izgradnja ovog Studentskog doma kao da je čekala današnje vrijeme da bi se ispunili davnašnji snovi i želje građana Mostara. „ Sadašnji studentski dom je, po svemu sudeći, svjedočanstvo jednog novog vremena koje će se dogoditi poslije rata i koji će poroditi duh koji će oživjeti vakuf u Mostaru. Taj vakuf je dao krila Islamskoj zajednici u Mostaru. Zahvaljujući tom vakufu Islamska zajednica je ovdje mogla napredovati.

Izuzetnu ulogu u procesu povratka vakufa Medžlisu islamske zajednice Mostar i revitalizaciji vakufa odigrao je predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac koji vodi Islamsku zajednicu u Mostaru od 2003. godine. Planska obnova vakufske imovine odvijala se najviše zahvaljujući njegovoj viziji i znanju. Iako je ta imovina bila uglavnom devastirana, sam povrat imovine za nas je značio pretpostavku organiziranog rada.“

Džafer Alić, rukovodilac opće pravne i finansijske službe Medžlisa Mostar i direktor vrtića Zemzem, koji je osnovan pri Medžlisu Mostar, upoznao nas je i s novim projektima obnove vakufa i investicije u postojeće vakufske kapacitete. U prethodnom periodu obnovljena je Blagajska tekija, a uskoro počinje izgradnja modernog bazara na lokalitetu Male Tepe u starom dijelu grada Mostara. Riječ je, zapravo o tržnom centru veličine 850 kvadrata. Sredstva za taj projekat su obezbjeđena, a uporedo s tim projektom na lokalitetu Šejmovca planirana je izgradnja jednog hotela.

(www.preporod.com)