Reis-ul-ulema dobitnik nagrade za međureligijski dijalog

801
Miz Mostar Aktivnosti

U četvrtak, 27.03.2014. godine, u Mostaru je održana manifestacija Večernjakov pečat pod sloganom “Pečat za mir”.

Nagradu za međureligijski dijalog dobio je reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Zbog ranije preuzetih obaveza reis-ul-ulema nije bio u prilici prisustvovati pomenutoj manifestaciji, pa je ovo značajno priznanje primio njegov izaslanik glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović koji je prenio reis-ul-uleminu poruku u kojoj stoji:

Dame i gospodo,
Čini mi zadovoljstvo da Vas mogu preko mog izaslanika pozdraviti. Žao mi je da večeras zbog ranije preuzetih obaveza nisam u prilici biti s Vama u Mostaru. Nadam se da ćete uvažiti ovu okolnost.

Zahvaljujem Vam za priznanje koje ste mi dodijelili. Doživljavam ga kao priznanje za moj osobni rad, opredjeljenost i nastojanje na širenju povjerenja među ljudima, na promicanju dijaloga među religijama i pomirenja među građanima, ali i kao priznanje svim imamima, muftijama, institucijama i pripadnicima Islamske zajednice na čijem se čelu nalazim.

Posebno mi je drago što kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovo priznanje preuzimam u Mostaru. Nadam se da to i ja osobno i svi mi zajedno možemo razumjeti kao još jedan znak dobre volje svih nas da radimo na promicanju mira, dijaloga i zajedničkog života u ovom gradu.

Vjerujem naime da je dijalog i međusobno razumiojevanje, uvažavanje i poštovanje potrebno razvijati kako na najvišem nivou naših vjerskih predstavnika tako i u našim gradovima i selima, džematima i župama. Međusobno poštivanje i uvažavanje u našim lokalnim zajednicama, u stanovitom smislu, je i važnije i dragocjenije i životno vjerodostojnije.

Još jednom, u uvjerenju da će ovo priznanje koje mi dodijeljujete doprinjeti našem boljem i većem zbližavanju, iskreno Vam se zahvaljujem i želim Vam svako dobro.

Pored reis-ul-uleme priznanja “Večernjakov pečat” u različitim kategorijama dobili su: predsjednik SDA Sulejman Tihić, premijerka RS-a Željka Cvijanović, fudbalski stručnjak Ivica Osim, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, budući srbijanski premijer Aleksandar Vučić, Savezna Republika Njemačka, rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, hrvatski teniser Ivan Dodig, Milona Von Habsburg, generalni direktor kompanije M:TEL Goran Vlaović, direktor NAFF-a Jurinko Rajić, pjevačica Ilma Karahmet, Blažo Grković te Gojko Đurić.
Glavno priznanje “Večernjakov pečat” za osobu godine dobila su dvojica papa, penzionisani Benedikt XVI i papa Franjo.