Tribina o Šejh Juji

396
Miz Mostar Aktivnosti

Nakon svečanog otvorenja manifestacije „Dani mevluda i zikra“ i realizovanog prvog sadržaja „Večer ilahija i kasida“, sinoć je, 24. aprila 2014. godine, u Studentskom hotelu Mostar priređen i drugi sadržaj Manifestacije, tribina na temu „Naučni rad Mustafe Ejubovića-Šejh Juje“.

Mustafa Ejubović-Šejh Jujo najmarkantnija je ličnost Hercegovine sa prijelaza 17. na 18. stoljeće, nekadašnji je učenik i čuveni muderis Karađoz-begove medrese, te mostarski muftija. O njemu su tokom tribine govorili mr Dino Maksumić i dr Enes Ljevaković, a moderator tribine je bio Meadin Mrndžić, prof.

Mr Dino Maksumić osvrnuo se na naučni rad Mustafe Ejubovića-Šejh Juje, dok je prof. dr Enes Ljevaković govorio o životu i porijeklu ovog velikog alima.

U svom obraćanju, mr Maksumić osvrnuo se na Šejh Jujino djelo „Fethu-l-esrar“, koje je ovaj velikan napisao iz oblasti usuli-fikha, tj. metodologije islamskog prava. On se posebno osvrnuo na uvod pomenutog Šejh Jujinog djela, i detaljno obrazložio poglavlja o naredbi iz tog djela, objasnivši Šejh Jujin pristup tim poglavljima unutar metodologije islamskog prava.

Dr Ljevaković se više osvrnuo na Šejh Jujinu ličnost, njegov značaj i doprinos nauci, te njegov rad, djela i književni opus. Istakao je kako se Mustafa Ejubović-Šejh Jujo uvijek predstavljao kao El-Mostari i El-Bosnevi, ističući tako značaj mjesta iz kojeg dolazi, odnosno svoje porijeklo, kojim se ponosio. Stekao je znanje iz tradicionalnih i racionalnih nauka u Istnabulu, te je napisao 27, a prema nekim autorima i 29 djela. 1692. godine postao je mostarski muftija i muderis u Karađoz-begovoj medresi. Izdavao je fetve i njega se pitalo za mnoga vjerska i druga pitanja.

Bio je svestrano obrazovana ličnost, kojoj bi se trebalo posvetiti više vremena i dati više prostora u današnjem radu i djelovanju Islamske zajednice, odnosno, posvetiti se njegovim djelima, koja su itekako značajna i za današnji period–zaključci su održane tribine.