Tražimo rješenja za vrijeme koje živimo!

418
Miz Mostar Aktivnost

CENTRALNA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA MUBAREK VEČERI LEJLETU-L-BEDR I OVE GODINE ORGANIZIRANA U DONJOJ MAHALI

Centralna manifestacija obilježavanja mubarek noć Lejletu-l-bedr u Mostaru je 16. avgusta upriličena na sportskom igralištu uz Jahja Esfelov mesdžid u Donjoj Mahali. Prigodan svečani program priredili su članovi hora El-Kamer, mladi mostarski imami, Selma Droce i Selma Isić. Pokrovitelji manifestacije bili su Mostarsko muftijstvo, Medžlis Islamske zajednice Mostar, UG „Sinovi Mahale“ a program su osmislili i pripremili aktivisti Medžlisovog Info-servisa za mlade.

U inspirativnoj atmosferi prigodnu poruku u povodu ovog značajnoj datuma uputio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. On je na temelju činjenica da su mladi dali značajan doprinos samoj organizaciji ove svečanosti izrazio zadovoljstvo i nadu da su istinske vrijednosti vjere kojima se podučavaju na časovima mektebske nastave i međusobnom druženju osnovne njihove osobine i životni ideali.

„Mi večerašnji program u saradnji sa ovim džematom i Udruženjem građana „Sinovi Mahale“ realiziramo uz učešće mladih koji su se educirali i odgajali u programima Islamske zajednice. Večeras svjedočimo rad, organizaciju i činjenicu da ovdje stasava jedna nova generacija. Ovo je generacija mladića i djevojaka koju odgajamo u okrilju Islamske zajednice i ovdje večeras vidimo čiste alturističke ideje i opredjeljenja“, kazao je ef. Dedović ističući kur’ansko načelo da i dragi Bog pomaže Njemu odane vjernike.

Osvrćući se na događaj Bedra ef. Dedović je pozvao okupljene da se izdašno posvete sebi i svojim duhovnim potrebama bez osvrtanja na druge i drugačije životne koncepte.
„Poruka Bedra je trajna do Kijametskog dana. Za te vrijednosti valja izgarati i boriti se. Naše opredjeljenje je vjerovati Boga i činiti dobro sebi, svome džematu i svome gradu“, rekao je ef. Dedović.

Tumačeći ajete koji govore o događaju Bedra on je pozvao prisutne da se inspirišu tim velikim djelima te da iznađu rješenje za vrijeme koje žive. „U porukama Bedra nalazimo pozive suočavanja sa unutrašnjim slabostima zajednice, slabostima duše i srca, neodlučnosti, egocentričnosti, zavsiti i zlobe, nespremnosti žrtvovanja imetka i u dobru i zlu. Allah želi tim porukama kazati da se moraju unutrašnje slabosti neutralizirati kako bi se očekivale slasti pobjeda imana“, kazao je ef. Dedović.