Skupština Medžlisa IZ Mostar dala punu podršku inicijativi mostarskog muftije o jednakom tretmanu svih vjerskih zajednica u Mostaru

807
Miz Mostar Aktivnost

Nakon provedenih izbora na nivoima džemata shodno izbornom zakonu Islamske zajednice na današnjoj konstituirajućoj Skupštini Medžlisa IZ Mostar održanoj u Studentskom hotelu izabrani su članovi Izvršnog odbora.

U izvršni odbor izabrani su Rifet Mezić, Murat Ćorić, Ćamil Tabaković, Senad Omerika, Sudo Marić, Ramiz Jelovac, Nusret Gosto, Harun Macić, Ensar ef. Vila Enver ef. Husnić Muhjudin ef. Bećoja i Ilhama Puce. Po prvi put i izvršni odbor, shodno preporukama Rijaseta IZ u izvršni odbor ušla je jedna žena. Izvršni odbor će na prvoj konstituirajućoj sjednici izabrati predsjednika.

Na današnjem zasjedanju Skupštine Medžlisa IZ Mostar jednoglasno je data podrška inicijativi mostarskog muftije Salem ef. Dedovića izraženom u reakciji povodom promemorije biskupa Perića hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću o jednakom tretmanu svih vjerskih zajednica u gradu Mostaru i jedinkom pravu na gradnju vjerskih objekata u centralnoj zoni Grada. Naime, Katolička crkva počela sa gradnjom crkve Kristova uskrsnuća u tom dijelu grada, a čija je gradnja zaustavljena, da je Islamska zajednica prije 13 godina podnijela zahtjeva o gradnji zgrade Islamskog kulturnog centra te da je položen kamen temeljac za gradnji Jevrejske sinagoge o čemu gradske vlasti već decenijama šute.