Miz Mostar Info centar

U organizaciji Info-servisa za mlade glavni imam Medžlisa IZ Mostar, Suljo ef. Cikotić poslije zajedničkog klanjanja jacije namaza, u petak 23.1.2015. godine, održao je predavanje u Studentskom hotelu Mostar o temi „Upotpunimo naše živote“.

U svom predavanju Suljo ef. osvrnuo se na život čovjeka od začeća do smrti. Govorio je o rođenju čovjeka, životu na dunjaluku, zagrobnom životu i ahiretu kao našem posljednjem prebivalištu. Suljo ef. istakao je kako je vrijeme neprocjenjiv izvor koji se ne može vratiti unatrag, te zbog toga, uz dobro planiranje, treba znati upravljati vremenom imajući u vidu da ne propustimo nijedan dan svoga života a da u njemu ne naučimo nešto novo. Citirao je hadis Poslanika a.s.: „ Ko nauči prvih 10 ajeta (u drugom predanju zadnjih 10) sure Kehf, Dedžal neće imati nikavu moći nad njim.

„Sura Kehf je primjer svima nama koji se danas svakodnevno susrećemo s razlčitim iskušenjima. Ova sura ima četri priče:

1. Stanovnici pećine: priča o momcima koji su živili među nevjerničkim narodom pa su odlučili da učine hidžru radi Allaha.
2. Priča o čovjeku kojem je Allah dao vrt koji je davao mnogo plodova, a on nije zahvaljivao, oholio se, pa je Allah uništio njegov imetak.
3. Priča o Musau i Hidru: Kada je Musa a.s. upitan ko ima najviše znanja, on je rekao „ Ja sam najmudriji“ , pa ga je Allah uputio na čovjeka koji ga je poučio da „loše stvari“ koje se dešavaju nose sa sobom Božansku mudrost koja nama nije poznata.
4. Priča o kralju koji je pomagao narodu Jedžudža i Medžudža tako što je između njih napravio pregradu.

Predavanje je zaključio poslovicom: „ Ako želite nešto ili planirate nešto za godinu dana posadite kokuruz, ako želite planirati nešto za 10 godina posadite stablo, ako želite da planirate nešto za cijeli život, učite, obrazujte se ili podučavajte djecu, obrazujte ih.“