Centar za učenje Kur’ana je istinska vrijednost koje moramo biti svjesni

2143
Miz Mostar CUK

Centar za učenje Kurana u Mostaru čiji su osnivači Mostarsko muftijstvo, Karađoz-begova medresa i Medžis IZ-e Mostar prigodnom svečanosti upriličenoj u džamiji Bosanski mudžahidi u Sjevernom logoru označio je završetak još jednog ciklusa učenja, proučavanja i memoriranja Kur’ana časnog. Nastavni ciklus od februara ove godine pohađala su 162 polaznika različitih starosnih dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, i odrasli, podijeljeni u 14 odjeljenja, ovisno od stepena usvojenog znanja. A od njegovog osnivanja Centar je pohađalo nekoliko stotina polaznika. Završnoj svečanosti pored polaznika, njihovih roditelja prisustvovali su mostarski imami, profesori Medrese i veliki broj džematlija.

Miz Mostar CUK

Prigodnim vaz-u-nasihatom obratio im se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić. Podsjetio je da je Centar zajednički projekat Islamske zajednice u Mostaru kojeg treba njegovati kao poseban izraz poštovanja prema Allahovoj knjizi i Allahovoj riječi. „Kur’an je stil i način života, ako na ispravan način pristupamo Božijoj objavi, razumijevanjem, učenjem, memoriranjem i njegove primjene u životu onda možemo očekivati preporod i promjene“, rekao je Cikotić.

Miz Mostar CUK

Pozvao je prisutne da se međusobno pomažu i da svojim aktivnostima doprinose izgradnji zajednice jer to je misija i zadaća vjernika na ovom svijetu. „Ovo je prelijep uspjeh i uvijek moramo voditi računa da su naši ciljevi visoki, da učestvujemo u dobru i da promoviramo istinske vrijednosti. U životu imamo mogućnosti da budemo korisni, da budemo oni koji uče ili oni koji podučavaju Kur’anu. Centar za učenje Kur’ana je istinska vrijednost koje moramo biti svjesni i čijem radu trebamo doprinositi“, pozvao je ef. Cikotić.

Miz Mostar CUK

Najuspješniji polaznici Centra u posljednjem ciklusu na sinoćnjoj svečanosti nagrađeni su prigodnim novčanim nagradama. Nagrade je sponzorirao Medžlis IZ-e Mostar. Naime, Centar za učenje Kur’ana sredinom maja organizirao je takmičenje u učenju sure Mulk napamet. Na takmičenju je učestvovalo 24 polaznika. Pred stručnom komisijom u sastavu hafiz Jusuf ef. Bećoja, Hafiza Indira Mujkanović-Tulek i rukovodilac centra mr. Dino ef. Maksumić najbolje rezultate ostvarili su Halid Šipković, Sumejja Brkan i Zejd Marić. I svi drugi polaznici nagrađeni su simboličnim nagradama od strane Svjetske organizacije za hifz, od njenog direktora dr. Džemal Muslih koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati ovoj svečanosti.

Miz Mostar CUK Miz Mostar CUK Miz Mostar CUK

Nastava Centra nastavit će se početkom školske godine. „Rezultati koje ostvaruju polaznici Centra i interesovanje za učenje Kur’ana ulijevaju nam veliku nadu i daju veliku satisfakciju da se i dalje trudimo i unapređujemo naš rad“, rekao nam je rukovodilac Centra mr. Dino ef. Maksumić. Polaznici, pogotovo djeca koja su učestvovala u takmičenju, naglasio je ef. Maksumić, su se obavezali da će uz ramazan naučiti amme džuz. „Zaista moramo kazati da smo večeras presretni kada vidimo i čujemo ovu divnu djecu kako se na lijep način odnose prema Kur’anu“, kazao je ef. Maksumić.