„Sačekaj,Bosno“, dramski prvijenac učenika Karađoz-begove medrese

730
Miz Mostar Aktivnost

U organizaciji Karađoz-begove medrese i Medžlisa IZ Mostar u povodu Dana nezavisnosti BiH učenici Karađoz-begove medrese sinoć su u Studentskom hotelu u Mostaru upriličili jednostatni dramski program pod nazivom „Sačekaj, Bosno“.

Miz Mostar Aktivnost

Članovi dramske sekcije Karađoz-begove medrese, prema instrukcijama profesora bosanskog jezika Haruna Macića, a prema tekstu Mirsada Puce, ne samo da su svojim kolegama i kolegicama, građanima Mostara… priredili ugodno druženje već su i na aktuelan način progovrilo o nekim vrlo važnim fenomenima savermenog bošnjačkog društva.

Drama „Sačekaj, Bosno“ upozorava na činjenicu da su u Bosni i Hercegovini podjednako prisutne težnje patriota s jedne, i destrukcije nesavjesnih pojedinaca i grupacija, s druge strane. “Poruka drame je jednostavna da istim sokakom hodaju i dorbo i zlo i da mi trebamo nastojati „upaliti to svjetlo“, i uz Božiju pomoć, ostati na svijetloj strani tih naših bosanskih sokaka. Drama je situirana u današnje vrijeme, govori o problemima raslojavanja naše porodice i izazovima modernog vremena“, kazao je profesor Macić.

Podsjetio je da su dileme otuđenja čovjeka stara tema kojima su bili zaukpljeni i klasici bosnaskohercegovačke moderne književnosti, poput Skendera Kulenovića. U drami s četiri čina Mirsad Puce umješno naglašava značaj ispravnog korištenja vremena, sukob tradicije i modernosti u kojem modernost priželjkuje „hljeb bez motike“ i koja je preplavljena virtualnom stavarnosti čiji je jedini cilj konzumerizam i u kojoj suštnu biti mijenjaju šou programi. „U Drami su naglašeni izlazi iz tih i takvih situacija, a oni su u komunkaciji i iskrenom odnosu jednih prema drugima“, ocijeno je Macić.

Dramska sekcija Karađoz-begove medrese je jedna od uspješnijih vannastavnih aktivnosti Karađoz-begeove medrese koje su nedosajale ovoj školi. Potreba rada sa učenicima kroz dramsku sekciju u Medresi osjetno je uočljivo u programima koje ova škola organizira u povodu državnih prazinika. Profersor Macić u radu ove skecije prepoznaje mogućnost da iskorači iznad predviđenog nastavnog plana i programa bosanskog jezika u polje aktivne edukacije o važnosti kulturnog djelovanja i odgajanja emocije kod mladih.