Sastanak muftije Salema ef. Dedovića sa imamima muftijstva mostarskog

557
Miz Mostar Aktivnosti

U četvrtak, 19.06.2014. godine u Studentskom domu u Mostaru održan je sastanak imama s prostora muftijstva mostarskog i novoimenovanog mostarskog muftije Salem ef. Dedovića. Sastanak je organiziralo muftijstvo mostarsko.

Ovo je ujedno bio i prvi svečani sastanak muftije sa imamima a i predramazanski radni sastanak. Sastanku su prisustvovali skoro svi imami s područja muftijstva.

Sastanak je počeo u 11 sati u Sali studentskog hotela učenjem ašereta i obraćanjem moderatora sastanka Amir ef. Delića koji je nakon selama i upoznavanja sa protokolom sastanka pročitao i biografiju novoimenovanog mostarskog muftije Salem ef Dedovića. Nakon ovih uvodnih riječi okupljenima se obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović.

U svom obraćanju muftija mostarski, Salem ef. Dedović okupljenim imamima je u polusatnom obraćanju, između ostalog, kazao:

„Ističem vrijednost i važnost ovog našeg današnjeg susreta sa svim imamima muftijstva mostarskog zahvaljujući Allahu da se ovaj susret dešava u ovom lijepom predramazanskom vremenu s nadom da ćemo ovakve sastanke ubuduće imati redovno u svim gradovima muftijstva mostarskog.

Želim da iskažem poštovanje prema svima vama, vašem radu s džematlijama u džematu, vašem trudu, zalaganju i islamskom djelovanju na putu poučavanja našoj miloj vjeri, promicanju vrijednosti vjere i morala u našem narodu.

Posao imama koji radite je častan i odgovoran posao. To je više od posla i profesionalne zadaće jer je to misija posvećenosti islamu i pomoći našim muslimanima da svoje životno djelovanje usklađuju i ostvaruju u skladu s propisima islama i njegovim vrijednostima.

Zadaća svih nas, imama, glavnih imama, i muftije je da bduemo na raspolaganju i od pomoći našem narodu, da mu budemo duhovni učitelji , kvalitetni edukatori i pedagozi, odgovorni predvodnici koji uvažavaju i osluškuju njegove potrebe, otklanjaju njegove zebnje i njegove strahove i u srca i svijest unose mir, nadu, ohrabrenje i zdravu životnu orijentaciju.

Naša zadaća nije jednostavna. Ona traži posvećenost, traži vrijeme i proces. Traži ustrajan, strpljiv i dugotrajan rad i zalaganje. Nema, niti može biti gotovih i konačnih rješenja u ovome poslu koji radimo. Niti ostvarenih rezultata i ciljeva preko noći, ad hok. U ovom ozbiljnom i strpljivom poslu s džematom, sa zajednicom, moraju postojati planovi i planiranje, mora postojati evaulacija i vrednovanje, spremnost na korigovanje i popravljanje. Ustrajno nam valja raditi na sebi, na svom ličnom i profesionalnom usavršavanju, kako duhovno i odgojno, isto tako i na planu stručnih i organizacijskih kompentencija i vještina….“

„…Naša primarna misija su naši džemati i rad u njima,“- kazao je u nastavku muftija Dedović između ostalog obraćajaću pažnju važnosti mektebske nastave, vjeronauke u školama, džemata sa svim njegovim segmentima od namaza do rada sa omladinom, starima, ženskim džematom, razvojem vakufa, ipažnje prema Karađozbegovoj medresi i dr.

„Najlakše je ustvrditi da se nešto ne može, da nešto ne ide, da se ne da, da se ne isplati – a da to nismo ni pokušali. Veliki problem s kojim se suočavamo kao narod i kao zajednica je ta tvrda konstatacija da nešto ne može umjesto usmjeravajuće poruke i pitanja: A kako može?“ kazao je muftija mostarski ističući iskustva povratničkih medžlisa i njihovog rada kao vrijedna i pozitivna iskustva koja se trebaju uzet za uzor i zajedno s drugim primjerima biti posticaj za rad….

…Valja nam više raditi na pisanju i pisanim tragovima u svome radu i svome djelovanju. Moramo priznati da smo tu jako nemarni. Danas u vremenu digitalizacije svijeta trebali bi ne samo da pisanom riječju već i slikom zabilježimo vriejdne i važne trenutke našeg rada u džeamtima. To je historija, to će ostati nakon nas. To će ostati kao međaši našeg imamskog rada u džematima. Vrlo je tužno, neshvatljivo i profesionalno neprihvatljivo d au našim džematskim i ličnim imamskim arhivama vrlo često nemamo uredne podatke o našim džematima, vjerskom životu u njima, svečanostima, broju djece u mektebima, urednim godišnjim izvještajima… i sl.“

U nastavku obraćanja muftija se dotakao i drugih važnih tema koje stoje pred imamima i muftijstvom. Vremenu i dešavanjima koja karakterišu trenutno stanje društva i zajednice te postupaka i radnji koje su neophodne da budu obavljene kako bi se na najbolji mogući način odgovorilo s pozicije imama na izazove vremena.

Na kraju obraćanja muftija je upoznao imame sa svojim najbližim saradnicima koji će pomagati muftiji u radu muftijstva. Poslove administrativno pravne naravi, poslove rukovođenja sekretarijatom u uredu muftije mostarskog u Mostaru, vodiće Ramo ef. Kajan. Ilham ef. Puce vodiće poslove pomoćnika muftije mostarskog. Amir ef. Deliću povjereni su poslovi vođenja protokola ureda muftije mostarskog i lične muftijine pratnje. Za svakog od svojih saradnika muftija je dao precizno objašnjenje razloga koji su ga vodili da odabere baš ove ljude za svoje saradnike.

Na kraju obraćanja muftija je još jednom zahvalio imamima na dolasku i pažnji koju su ukazali slušajući njegovo obraćanje.

Nakon obraćanja muftije mostarskog okupljenim imamima obratio se i direktor Karađozbegove medrese u Mostaru koji je između ostalog u svom obraćanju podsjetio imame na važnost mostarske medrese.

Slijedio je dio predviđen za diskusiju i pitanja u kojem su predstavnici medžlisa muftijstva mostarskog čestitali muftiji njegovo imenovanje i uz punu podršku zaželjeli svaki hajr u radu. Ispred Medžlisa IZ-e Konjic čestitke i hajr dove muftiji poželio je v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić.

Nakon završetka radnog dijela sastanka uslijedila je i dodjela prigodnih hedija imamima a potom klanjanje podne namaza i zajednički ručak.

www.medzlis-konjic.com