Reisu-l-ulema na teraviji u Zaliku: Naši preci uvijek su se izjašnjavali kao Bošnjaci

648

U četvrtak, 18. jula 2013. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravio je u posjeti Muftijstvu mostarskom. U pratnji reisu-l-uleme bio je i mr. Mustafa Prljača, urednik Glasnika IZ.

Povodom dolaska reisu-l-uleme Muftijstvo mostarsko priredilo je zajednički iftar u Studentskom hotelu za predsjednike medžlisa i glavne imame sa mostarskog muftijstva, sabornike, ugledne džematlije, privrednike, te predstavnike političkog, obrazovnog, kulturnog i javnog života grada Mostara i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Miz Mostar Aktivnosti

Reisu-l-ulema je teravih-namaz klanjao na musalli u dvorištu džamije „Bosanski mudžahidi“ u džematu Zalik. Riječi dobrodošlice uvaženom reisu Kavazoviću uputio je džematski imam Šefik ef. Čavčić. On je citirajući kur’anski ajet „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim (ulu-l-emr)“ istakao zadovoljstvo posjetom i prisustvom našeg reisu-l-uleme i pozvao muslimane da se pridržavaju ovog kur’anskog načela spomenutog u navedenom ajetu.

Prije klanjanja teravih-namaza impozantnom skupu se izuzetno dojmljivim vazi-nasihatom obratio mr. Mustafa Prljača. On je naglasio važnost i značaj mjeseca Ramazana i prilika koje se u njemu nude vjernicima, te pozvao na činjenje dobrih djela u ovim mubarek danima mjeseca Ramazana kada Uzvišeni Allah mnogostruko nagrađuje, kada se vrijednost dobrih djela uvećava i do nekoliko stotina puta.