Centralna manifestacija povodom Lejletu-l-Bedra upriličena na stadionu u Donjoj Mahali

906
Miz Mostar Aktivnosti

Na malonogometnom sportskom igralištu uz Jahja Esfelov mesdžid u džematu Donja Mahala četvrtu godinu zaredom održana je centralna manifestacija mostarskih džemata kojom se obilježava dan pobjede na Bedru. Program je održan nakon teravih -namaza koji je predvodio džematski imam Jusuf-ef. Kafadar. Organizaciju manifestacije iznijeli su Medžlis, džemat Donja Mahala i udruženje “Sinovi Mahale”. U programu je nasupio već tradicijski utemeljeni hor Medžlisa El-Kamer, učenik Medrese iz ovog džemata Mirza Bašić, te kvalitetni pjesnički voditeljski duet, Bea Balta i Meadin Mrndžić.

Imam džemata Donja Mahala, Jusuf ef. Kafadar, se u svom obraćanju prisjetio šehida bitke na Bedru i naših šehida koji su poginuli u protekloj agresiji na našu domovinu. Istakao je da je mnogo ljudi poginulo na Allahovom putu, ali spomen na njih je ostao i oni i dalje žive. Živi su iako mi to ne osjećamo. “I danas ima majki koje plaču za svojom djecom i tugu majčinu i njenu suzu niko ne može ublažiti. I danas ima bosanskih majki koje oplakuju svoju djecu. Svako jutro kada ustanu i kada očima dunjaluk pogledaju, slike njihovih sinova su im pred očima. Ali očevi i majke muslimanke naše Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta ne proklinju, nego saburom se strpe”, rekao je ef. Kafadar. On se osvrnuo i na pitanje predstojećeg popisa stanovništva, izrazivši nadu da ćemo se izjasniti kao Bošnjaci čija je vjera islam, a jezik bosanski.

Glavni imam Salem ef. Dedović je izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima vjersko -odgojnog rada u ovome džematu, koji zahvaljujući entuzijazmu, komunikativnosti i otvorenosti imama, dobijaju svakim danom sve veći i jači izraz u brojnosti i kvalitetu džemata, mektebske djece i omladine koja učestvuje u džematskim aktivnostim. Taj uspjeh džemata vrednovao je kao njihov osobni Bedr, koji svojim duhom i idejama nastavlja trajati kroz čitavu muslimansku historiju i živote muslimana u pojedinačnom i kolektivnom smislu. Glavni imam je posebno istakao radost brojem mladih u mostarskim džematima, koji svojom brojnošću na svim namazima i drugim obrednim sadržajima daju snažnu i prepoznatljivu sliku ovogodišnjem ramazanu u našem gradu. Pozvao je mlade da istrajavaju, izgrađuju svoju duhovnost predanim izvršavanjem obredenih dužnosti, uzornim moralnim ponašanjem i praktičnim djelovanjem.