U mostarskim džematima, u okviru djelovanja ženskog aktivizma, tradicija je radost dijeliti sa drugima sa posebnim akcentom na one kojima je pomoć najpotrebnija. Ova tradicija je posebno izražena u mjesecu rebiu-l-evvelu, mjesecu prisjećanja na najodabranijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
Predstavnice ženskog aktivizma koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar Fatima Puce zajedno sa koordinatoricom Muftijstva prof. Ramizom Bandić-Kafadar, hafizom Indirom Mujkanović Tulek i prof. Selvedinom Šehić Maksumić 12. rebiu-l-evvela 1440. h.g. u sklopu manifestacije o Allahovom poslaniku „Uzor si mi, Poslaniče“ posjetile su Narodnu kuhinju Mostar.:„Cilj ovakvih posjeta jeste želja da se pomogne najugroženijoj kategoriji ljudi, slijedeći riječi i djela našeg Poslanika, s.a.v.s., kada u hadisu kaže: “Najdraža djela Gospodaru su ona kojima oraspoložiš i obraduješ svoga brata.“ Napominjući da su ovaj zijaret uljepšali i uveličali kolači i slastice pravljeni sa puno ljubavi naših majki, žena, džematlijki Blagaja, polaznica škole islama za žene: Zalika, Kočina, Potoka i Opina, kojima se ovim putem zahvaljujemo i molimo Uzvišenog da ih nagradi za trud . Njihovi kolači su uljepšali centralnu mevludsku svečanost u Karađoz begovoj džamiji“, između ostalog istakla je muallima Puce.
Šefica Narodne kuhinje grada Mostar gđa Mevla Salčin se zahvalila vrijednim aktivisticama, dragim, plemenitim i humanim džematlijkama koje imaju osjećaj za ovakvu kategoriju naših građana. Istakla je između ostalog i to da 300 korisnika kuhinje, spadaju u najugroženiju kategoriju ljudi, da je, nažalost, najveći broj njih dugi niz godina smješten u kolektivni centar. „Finansira nas Grad Mostar, ali je pomoć nedovoljna, sretna okolnost su donacije kako privatnih tako i nevladinih organizacija i firmi. Nažalost u posljednje vrijeme donacije su umanjene i molimo naše sugrađane da nastave pomagati ljude koji svakodnevno dolaze po tanjir toplog obroka. Ova vaša posjeta, kao i posjete prethodnih godina, a povodom ovog mubarek mjeseca je jedina prilika kada korisnici imaju priliku dobit i nešto slatko“, kazala je Salčin.

Kuhinja