Džemat Blagaj je u nedjelju, 18. novembra 2018. godine iza jacije namaza u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju upriličio mevlud povodom mjeseca rebiu-l-ewela u kojem je rođen posljednji Božji poslanik, Muhameda a.s.
Džemat Blagaj u okviru manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, učenje mevluda i program pripremio je zajedno sa horom Karađoz-begove medrese u Mostaru.
Poslije klanjanja jacije namaza, a prije samog programa ispred džemata Blagaj, prisutnim džematlijama se obratio imam blagajske džamije Hišam ef. Hafizović, te istaknuo važnost mjeseca u kojem je rođen posljednji Božji poslanik i svim prisutnima poželio srdačnu dobrodošlicu.
Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru, hafiz Aid Tulek govorio je o životu i djelu Muhameda a.s., naročito je izrazio radost što je u Blagaju. Osvrnuo se i na 1993. godinu kada je Blagaj primio na hiljade izbjeglica iz svih krajeva Hercegovine.
– „Blagaj 1993. godine bio Medina, koja je dočekala desetine hiljada muhadžira koji su došli iz različitih krajeva Hercegovine i svi su ovdje lijepo dočekani i zato posebno moramo upućivati dove i moliti Allaha dž. š za blagoslov ovoga grada i njegovih stanovnika“, rekao je hafiz Aid Tulek između ostalog u svom obraćanju.
Hafiz Tulek je ispričao kako je jedne prilike jedan od ashaba upitao Božjeg poslanika zašto plače, a Božji poslanik mu je odgovorio:
– Poželio sam se svoje braće“.
Na što ga je ashab upitao, a zar mi nismo Tvoja braća i Tvoji ashabi?
A Božji poslanik mu je odgovorio: – Vi ste moji ashabi koji ste najodabraniji, koji živite sa mnom, ali doći će vjernici nakon vas, dugo godina, koji nisu mene vidjeli, niti su čuli, nit` su vidjeli kako se ja ponašam, ali su vjerovali u mene i čvrsto me slijedili, i oni će imati nagradu kao 50 ljudi“.
Mevludsku svečanost na svoj karakterističan način uveličale članice Kluba mladih džemata Blagaj koje su organizovale i pripremile kolače i priredile srdačnu dobrodošlicu svim prisutnim.
Blagaj mevlud