Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Mostaru

558
Miz Mostar Aktivnosti

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru je upriličeno nekoliko prigodnih programa.

U petak su Pedagoški zavod i IC štamparija priredili svečanost na kojoj su proglašeni najbolji literarni radovi na temu: “Samo jedno mjesto na svijetu zove se domovina”.

U subotu je u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti na mostarskim Šehitlucima položeno cvijeće i odana počast poginulim borcima Armije Republike BiH. Na šehitlucima se prisutnim građanima obratio Šerif Špago, ratni komandant Armije RBiH naglasivši važnost i značaj ovog datuma u historiji naše države.

Nakon njegovog obraćanja u znak sjećanja na umrle fatihu su proučili i cvijeće položili predstavnici vlasti, Udruženja logoraša, Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić, predstavnici škola i druga izaslanstva…

Nakon obilaska mostarskih Šehitluka, upriličena je i posjeta šehidskom turbetu ratnog komandanta Midhata Hujdura Hujke. Pored brojnih građana i predstavnika organizacija i udruženja ovom događaju prisustvovali su i polaznici mekteba Zalik predvođeni imamom Šefik ef. Čavčićem koji se ovom prilikom i obratio i istakao značaj ovog dana za sve nas.

Povodom Dana nezavisnosti Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“, KMF Neretva i Info-servis za mlade organizovali su turnir u malom fudbalu. Na turniru je nastupilo pet ekipa: Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“, Info-servis, MNK Sofić Konjic, MNK Stari grad i UG Sinovi Mahale.

Prvo mjesto osvojila je ekipa MNK Sofić iz Konjica.
Drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Stari grad.
Treće mjesto osvojila je ekipa Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

U sklopu ovog turnira odigrao se i turnir za omladinske kategorije gdje je nastupilo oko 200 učesnika.