Miz Mostar Aktivnosti

Tradicionalni mevlud u Bijelom Polju proučen je jučer u Karađoz-begovoj džamiji u Potocima. Mevlud su, uz učešće ansambla „Ornament“, proučili mostarski imami, a prisutnim vjernicima obratili su se mjesni imam Idriz ef. Agović i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić. Podsjetivši da se učenjem mevluda vjernici prisjećaju misije i životnih vrijednosti Muhameda a.s. ef. Agović je pozvao okupljene da se u svakoj životnoj prilici nastoje pridržavati Božije objave i prakse posljednjeg Vjerovjesnika.

Miz Mostar Aktivnosti

„Muhamed a.s. je svom umetu pokazao kako da živi i kako da gradi zajednicu. Taj primjer ashabi su dosljedno primjenjivali“, podsjetio je ef. Agović. Kontinuitet takvih životnih vrijednosti generacije i generacije su prenosili sve do današnjih dana. „I mi već stoljećima njegujemo takav islam“, kazao je ef. Agović tumačeći ajete i hadise o značaju i vrijednosti očuvanja zajednice i zajedničkog života zasnovanog na islamskom učenju. Glavni imam Suljo ef. Cikotić akcentirao je bitnost djelovanja prema načelima islama čime svaki čovjek ostvaruje sreću i na ovom i na budućem svijetu. Citirao je nekoliko ajeta i hadisa o značaju zajedničkog života i potpomaganja. „To je naša odrednica, naša sudbina, i to je ako Bogda naš selamet ukoliko budemo na taj način svoj islam živjeli i jedni prema drugima se ophodili“, kazao je ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnosti

U nastavku svog vaza ef. Cikotić je prenio poruke mubarek mjeseca muharema u kojem su, prema predanjima, iz iskušenja izbavljeni i Božiji poslanici. U primjeru Muhameda a.s. izdvojio je važnost iskrenog odnosa muslimana jednih prema drugima, u primjeru Nuha a.s. Musaa. a.s. Jusufa a.s., Idrisa a.s. važnost ustrajnosti, samislosti, oslanjanje na Allaha i učenja iskrenih dova. „ Ovi primjeri su pokazani da iz njih primimo pouku i poruku, da ono što je pozitivno prenesemo u svoje živote, a da se čuvamo sumnjivih situacija“, poručio je ef. Cikotić, dodavši kako, stoljećima čuvana kroz institucionalni okvir Islamske zajednice, je vjera mjera naših života.