Hvala Allahu Gospodaru svjetova koji je sve stvorio i svemu odredio mjeru i vijek trajanja. Hvala Allahu koji sve održava svojom moći i čini da se sve kreće do roka određenog. Neka je salavat i selam na našeg Miljenika Muhammeda i njegovu časnu porodicu i sve ashabe.
Milostivi Allah u Svojoj plemenitoj knjizi kaže:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ
„O vjernici, brinite se o sebi“ (El-Maide 105)

Poštovana braćo, Uzvišeni Allah je čovjeka stvorio u najljepšem obliku. Podario mu je razum, zdravlje, emocije, te je sve stvoreno podredio čovjeku kao Njegovom namjesniku na Zemlji. Učinio ga je odgovornim za sebe i druge u kreiranju društvenih prilika. Kroz Objave kojima se obraćao čovječanstvu, od prvog Poslanika na zemlji pa sve do Posljednjeg Muhammeda s.a.v.s., ljudski rod je upućivao ka čuvanju vjere, porodice, imovine, časti, imetka ugleda i zdravlja. Neophodnost očuvanja ličnog zdravlja je jedno od imperativa (farzova) naše vjere, čemu smo posvetili našu današnju hutbu.

Islam kao potpuna vjera vodi računa podjednako o duhovnim i tjelesnim, dunjalučkim i ahiretskim potrebama vjernika. Od najranijih dana islam je ljude podučio i usmjeravao ka praktikovanju lične higijene te čuvanju javnog prostoga od svega što javnu površinu može uprljati ili oskrnaviti.
Islam veliku pažnju posvećuje čuvanju zdravlja kroz umjerenu i pravilnu konzumaciju hrane što je u savremenoj medici potvrđeno kao jedno od važnih pravila za zdravlje čovjeka općenito i zdravo srce kao vitalnog organa posebno.

Svjetska zdravstvena organizacija je 29.9. na internacionalnoj razini proglasila Danom srca. Tim povodom se u našem gradu svake godine, već zadnjih 20 godina, u ovome periodu organizuju različiti programi provodom ovog datuma u kojima i Islamska zajednica ima učešća.
Kroz današnju hutbu pozivamo sve džematlije da obrate pažnju na predstojeće aktivnosti u kojima mogu učestvovati, a sve sa ciljem očuvanja zdravlja, prevencije i sveukupnog poboljšanja kvaliteta života.

I ove godine će se u sklopu Dana srca organizovati besplatni pregledi građana mjerenjem tlaka, šećera u krvi, masnoća u krvi, mjerenja tjelesne težine, visine, prosječne starosti krvnih sudova te utvrđivanja stepena rizika za obolijevanje srca i to u Poliklinici Merhamet kod Karađoz-begove džamije te u Domu zdravlja na Bulevaru i Carini već od ponedjeljka 28.09. pa do petka 02.10.2020.

Besplatan pregled građana će također biti organizovan i na Španskom trgu ispred zgrade Gimnazije, 04.10.2020. u nedjelju od 9-14h kao i mjerenje pri opterećenju koje će se vršiti pri šetnji do Malog i Velikog Kuka, također u nedjelju 4.10. od 9-15 sati.
Poštovana braćo, Uzvišeni Allah je kazao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
„O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite“ (El-Hašr 18)
Hazreti Omer je jedne prilike kazao:
„Izvršite samo-obračun prije nego se sa vama bude izvršio obračun. Izvagajte sami sebi svoja djela prije nego vam budu vagana. Zaista će vam biti lakše sutra ako ste danas izvršili samo-obračun. I uljepšajte se za dan izlaganja vaših dijela u kome ni jedan detalj neće biti skriven.“
Iako prethodno citirani ajet i mudra izreka drugog halife hazreti Omera prvenstveno imaju za cilj da ljude upute na pripremu dobrih dijela za budući svijet, mi u ovim izrekama prepoznajemo i temu o kojoj se danas govori a to je očuvanje zdravlja i zdravog srca. Srce je najvažniji i najsnažniji mišić u našem tijelu koje nas drži na životu i omogućuje rad svih ostalih organa i dijelova našeg tijela, Allahovom voljom.
Poštovane džematlije, iskoristimo priliku koja nam se nudi u sklopu programa Dana srca, izvršimo zdravstvene preglede dobrovoljno prije nego što budemo primorani, kao posljedica našeg nezdravog načina života.

Posavjetujmo se sa medicinskim stručnjacima koji ulažu veliki trud da nam pomognu u očuvanju našeg zdravlja.
Uvedimo dobrovoljno zdravu i izbalansiranu ishranu u svoje živote.
Prestanimo konzumirati cigarete dok su pluća i krvni sudovi još zdravi, prije nego dođe sutra kada će biti kasno bilo kakve akcije poduzimati.
Poduzmimo na vrijeme i svojevoljno prirodne korake ka smanjenju povišenog holesterola i visokog krvnog pritiska, prije nego što budemo to morali činiti.

Izvršimo drage volje samo-obračun sa svojim lošim zdravstvenim navikama prije nego to budemo morali ili prije nego bude kasno.
Uvedimo lijepe i korisne navike porodičnih šetnji i boravka u prirodi sa svojim porodicama i ukućanima.
Stvarajmo pozitivne navike kod naše djece i omladine koje će ih odvojiti od varljivog virtualnog svijeta društvenih mreža i kompjuterskih igrica.
Pripremimo svoje tijelo, srce i zdravlje za sutra, kako nam vjera nalaže. Velika se mudrost krije u narodnoj izreci : “Bolje spriječiti nego liječiti“

Molimo Allaha da nam podari zdravlje tijela i duše kako bismo bili bolji i kreposniji u ibadetima i svakodnevnim obavezama i time osnažili naše srce kao prefinjeni božanski duhovni kvalitet u nama.

mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam
Karađoz-begova džamija, Mostar 25. septembar 2020. g/ 8. Safer 1442. g.