Promovisana knjiga Monografija IZ u BiH

666
Miz Mostar Aktivnosti

U četvrtak, 16. januara, u Studentskom hotelu Mostar promovisana je knjiga „Monografija IZ u BiH“. Organizator promocije bilo je Udruženje Ilmijje Mostar, na čelu sa Enver ef. Husnićem, predsjednikom Ilmijje za Mostar i članom glavnog odbora Ilmijje. Na samom početku prisutne je poselamio i izrazio im toplu dobrodošlicu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović.

O knjizi su govorili glavna urednica časopisa „Novi muallim“ gospođa Senada Tahirović, mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić i predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić.

Glavna urednica Novog muallima gospođa Senada Tahirović je vrlo temeljito, analitički govorila o sadržaju objavljene monografije na čijim stranicama isščitavamo jednu dugu historiju islamskog institucionalnog organiziranja kroz džemate, medžlise i muftijstva. Gospođa Tahirović je vrlo lijepo primjetila da koliko god jedna monografija pružala podataka ona nije u stanju, pogotovo kada je riječ o organizaciji Islamske zajednice, da obuhvati sva imena i male ljude koji su svojim vjerničkim, revnosnim zalaganjem stajali uz svoje džemate i džamije tokom višestoljetnog prisustva islama na našim prostorima.

Muftija mostarski je u svom izlaganju napravio jednu zanimljivu usporedbu između nastanka prvih džemata, zajednica sa dolaskom islama na naše prostore, a njih su sačinjavale male grupe askera u posadama–tvrđavama sa današnjom slikom naših malobrojnih džematlija povratnika koji u brojnim povratničkim mjestima Hercegovine ne broje više pripadnika islama od tog broja koji je nekad bio u tvrđavama. On je ipak izrazio nadu da će taj mali broj povratničke muslimanske populacije u tim povratničkim mjestima, poput nekadašnjeg širenja džemata iz okrilja tvrđava, uspjeti se iznijeti sa svim kušnjama njihovog malobrojnog prisustva i problemima s kojima se kao povratnici u ta mjesta suočavaju.

Predsjednik Udruženja Ilmijje govorio je o dosada realiziranim projektima koje je Udruženje pripremilo. To su filmovi „Glas imama“, „Imami šehidi“ i „Imami logoraši“ koji su vrijedno svjedočanstvo o ulozi imama u teškim ratnim vremenima gdje su bosansko-hercegovački imami rame uz rame sa svima drugima stali u odbranu vrijednosti domovine, vjere i naroda, dijeleći sudbinu svoga naroda. Predsjednik Pašalić je naglasio važnost objavljivanja Monografije IZ u BiH na kojoj je Udruženje radilo više godina i koja je u njegovom mandatu ugledala svijetlo dana. U okviru promocije prikazan je i kratki isječak filma „Imami šehidi“. Moderator promocije bio je Meadin Mrndžić.