Izložba slika i kaligrafskih radova pod nazivom “Sebiljom do Neretve” danas je otvorena u Centru za kulturu grada Mostara. Njen autor Munir Tufekčić je u kombiniranim umjetničkim iskazima slikarstva i kaligrafije apostrofirao neke od najdragocjenijih motiva islamske civilizacije karakteristične za tradiciju vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana kao i motive iz dalje i bliže kulturno historijske zbilje Bosne i Hercegovine, među kojima su motivi Sarajeva, Vranduka Mostara, stećaka, ljiljana itd..

„Drago mi je da imam priliku radove predstaviti mostarskoj publici u mjesecu ramazanu. Potrudio sam se da na izložbi bude što više slika sa motivima Mostara, kao i sarajevskog sebilja kao duhovnog pokazatelja našeg vremena“, u izjavi za medije kazao je Tufekčić. Inspiraciju je crpio na putovanjima po islamskim zemljama učitavajući u bosanskohercegovački kolorit.

Tufekčić je inače po vokaciji filozof i iz te perspektive pristupa slikarstvu i umjetničkom izražavanju. Do sada je izlagao u Sarajevu, Zenici, Bužimu, Bihaću. Mostarska izložba je njegova šesta samostalna izložba. Mostarci će je moći posjetiti u narednih desetak dana.

Prema ocjeni Darija Terzića urednika kulturnih programa Centra za kulturu Tufekčićevi radovi na autentičan način slikaju bosnaskohercegovačku ambijentalnost. O kaligrafiji se može govoriti puno toga, ali jako zanimljiva što bez mnogo slika da je moćne poruke. Ona je tu da posmatrača podsjeti na Božansku moć“, istako je Terzić.

Izložba je upriličena u sklopu programa manifestacije „Ramazan u Mostaru“ čiji su organizatori Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ te ustanovama Muzej Hercegovine, Kulturni centar Mostar- Sjever i Dom kulture Blagaj.