Naučni skup “Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na univerzitetu Sorbonne”

578
Miz Mostar Aktivnost

U programu manifestacije „Dani Mavluda i zikra 2016.“ za sutra je najavljen Naučni skup pod nazivom „MILIVOJ MIRZA MALIĆ I FEVZIJEV BULBULISTAN NA UNIVERZITETU SORBONNE“.

O dr. Milivoju Maliću, orijentalisti sa Sušaka govorit će viša arhivistica Zorica Manojlović iz hrvatskog Državnog arhiva u Rijeci, o „Kulturno-historijskom naslijeđu Imotskog u vrijeme Milivoja Mirze Malića“ prof. dr. Ismet Bušatlić, o „Kolekciji Milivoja Mirze Malića u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu“, direktor biblioteke mr. Osman Lavić, o „Recepciji Bulbulistana u doktorskoj disertaciji Milivoja Mirze Malića“ dr. Namir Karahalilović, a knjigu: „Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na Univerzitetu Sorbonne „ predstavit će dr. Dževada Šuško, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Skup, kojim će moderirati dr. hafiz Elvir Duranović, otvorit će mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Dr. Milivoj Mirza Abdurahman Malić orijentalni filolog, prvi hrvatski iranist, poliglot, prevodilac i publicist rođen je u Imotskom, 10.07.1897., umro u Sušaku, 12.10.1935. U orijentalnoj filologiji i povijesti književnosti balkanskih naroda trajno je zabilježen zbog svoje doktorske dizertacije obranjene na Sorbonni u Parizu 1935. godine, o hercegovačkom pjesniku Šejh Fevziju Mostarcu (Blagajcu) i njegovom djelu Bulbulistan napisanom na perzijskom jeziku u 18. stoljeću. U toj monografskoj studiji koja je iste godine objavljena u Parizu kod izdavača Librairie L. Rodstein, uz uvodnu raspravu Malić je Bulbulistan preveo na francuski jezik. Njegov rad i znanstveni interes stjecajem okolnosti nije dovoljno valoriziran. O njemu se više zna u drugim sredinama nego u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovi. Nažalost, kroz vrijeme su se do danas nekritički prenosili i pojedini, nakon njegove smrti zabilježeni, netočni ili iskrivljeni podaci, površne ocjene, pretjerivanja.

Skup će biti održan u Studentskom hotelu Mostar, četvrtak, 12. maj 2016.god. u vremenu 11:00–13:30