Promovirana nova mostarska hafiza Esma (Miralema) Mezit

1027

Mostarsko muftijstvo, Karađoz-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Mostar u nedjelju (13. februara) poslije podne namaza pred velikim brojem vjernika u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru promovirali su Esmu (Miralema) Mezit u titulu hafize časnog Kur’ana. Ovim činom Esma se i zvanično pridružila pozamašnoj plejadi mostarske uleme. Prigodnim govorima na svečanosti okupljenim vjernicima obratitli su se mostarski muftija Seid ef. Smajkić, direktor Karađoz-begove medrese Šefko ef. Tinjak i hafiz Mensur ef. Malkić u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.

„Hifz sam počela učiti u drugom razredu Medrese kod profesora Seid ef. Eminovića, nastavila kroz sekciju hifza našeg hafiza Arimna Abaze. Cjelokupan kur’anski tekst memorirala sam tokom boravka u Kairu. Prošle godine, budući da sam upisala Filozofski fakultet odsjek orijentalistike u Sarajevu, Kur’an sam napamet proučila kod muhafiza (mentora) Mensur ef. Malkića, a pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH krajem oktobra i početkom decembra.“, kazala nam je nova hafiza. O značaju postignutog uspjeha Esma kaže: „Činjenica da znam Kur’an napamet i da mogu bez problema pratiti značenje kur’anskog teksta u mnogim životinim situacijama mi pomaže da se bolje osjećam i da uspješno nađem rješenja za svoje probleme. Imam planove vezane za dalje napredovanje u ovoj oblasti, ali tek nakon okončanja studija.“
„Danas smo se okupili da uveličamo događaj predaje najčasnije diplome koju čovjek u svom životu može postići, diplome hafiza Kur’ana časnoga. Mi smo danas sretni što možemo čestitati i zaželjeti dobro i sreću u životu našoj novoj hafizi. Na sličan način u Medresi su započeli sa sticanjem ove vrste znanja i hafizi Armin Abaza i hafiz Dževad Gološ. Danas pod rukovodstvom našeg profesora Abaze sekcija hifza u Karađoz-begovoj medresi uzela je zamaha. Očekujemo da će uskoro rezultati rada ove sekcije biti obznanjeni našoj javnosti. Sljedeću hafisku dovu naših učenika očekujemo još tokom ove školske godine.“, kazao je direktor Tinjak.

Hafiskom dovom, praktično je otpočela manifestacija Dani Karađoz-begove medrese u povodu ispraćaja 366 generacije maturanata . „Radimo svoj posao na zadovoljstvo i sreću svih nas. Budimo zajdeno jer tako ćemo prebroditi sve krize i nedaće. Ujedinimo se oko najljepše riječi, a to je Alahova riječ, Kur’an.“, zaključio je Tinjak.

„Esma je izdanak ulemanske porodice. Njen babo Muralem ef. je bio imam, sada je vjeroučitelj. Njeni amidžići su imami. Njen amidža je rahmetli Salem ef., imam kojeg su bigajrihakk ubili 1993.g.“, na početku svog obraćanja prisjetio se mostarski muftija Seid ef. Smajkić. On se u daljem svom obraćanju zadržao na značaju očuvanja ljubavi prema Kur’anu a.š. u životu svakog vjernika i svake muslimanske zajednice. „Ljudski pokušaji definiranja Kur’ana su ostali nedostatni da obuhvate svu njegovu mudrost. Rešid Rida za njega kaže da nije knjiga kao druge. Taj govor nije kao drugi, nije kao druge mu’džize, svjetlo je nad svjetlima, tajna koja nije kao druge tajne. Kur’an je govor koji obuhvata sve. Za njega Allah dž.š. kaže da je knjiga koja nas nadahnjuje, vodi kroz iskušenja i koja nam je svjetlo. Knjiga čiji su ajeti čvrsti i pouzdani, objašnjavaju sve propise. Knjiga koja je od Mudrog i Sveznajućeg…“, protumačio je muftija.

Percipirajući događaj promoviranja nove hafize muftija je rekao: „Havla Allahu da smo iz naše sredine iznjedrili djevojku koja je prepoznala ispravni put i nadamo se da će ona cijelim svojim bićem biti na tom putu i sijati tim nurom. Bez obzira na sve one koji pokušavaju da utrnu to svjetlo oni neće uspjeti jer će ih u tome osujetiti Uzvišeni Allah dž.š.“ Na kraju svog govora muftija Smajkić je zaključio da smo i mi generacija koja svojim postupcima i odnosom prema Kur’anu dokazuje da je posljednja Božja riječ prvi i osnovni izvor svih naših životnih opredjeljenja.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića diplomu o uspješno završenom hifzu mladoj hafizi Esmi uručio je, njen muhafiz, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije Mensur ef. Malkić. U svom kraćem obraćanju muhafiz Malkić je informirao vjernike o radu komisije za hifz i metodologiji njenog rada. Malkić je čestitao cijelom gradu Mostaru, posebno Islamskoj zajednici na činjenici da je Mostar dobio još jednu hafizu. Naglasivši potrebu indentificiranja i povođenju mlađih generacija za Esminim primejrom hafiz Malkić je posebne čestitke uputio njenim roditeljima, babi Miralemu i majci Džemili, ističući pri tom ahiretkse nagrade hafizima i njihovim roditeljima. Hafiz Malkić nije propustio zgodnu priliku da ne prenese ljubav prema Kur’anu i na sve okupljene vjernike akcentirajući značaj memoriranja makar jedne kur’anske sure. „Nas islam uči da imamo što više iskrenih prijatelja, a najprisniji naš prijatelj bi morao biti Kur’an časni.“, zaključio je hafiz Malkić