Promovirana knjiga „Ašk bosanski“ Mustafe ef. Jelovca

873
Miz Mostar Aktivnosti

„Ašk bosanski“ zbirka mevludskih spjevova i zikra, autora Mustafe ef. Jelovca u organizaciji Medžlisa IZ Mostar promovirana je u subotu veče 02.03.2013.g. u Vakufskom studentskom hotelu. Knjigu su promovirali Salih Sevdi Trbonja, mostarski pjesnik, Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar i Firdevsa Jelovac, autorova kćerka. Dijelove iz knjige, po prvi put, je na opće zadovoljstvo, pred mnogobrojnom publikom proučio Arnel ef. Demirović, mujezin Karađoz-begove džamije.

„Ašk Bosanski“ je i svojevrsni atlas duhovnog kretanja Mustafe ef. Jelovca, njegova iskonska ljubav, ukrašena stihovima, koju nosi, njeguje tokom cijelog svog života prema Uzvišenom Allahu, prema Muhamedu a.s. i prema našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Salih Sevdi se na početku svog obraćanja prisjetio vlastitih iskustava kada su mevludi bili zabranjeni i osjećaja ponosa kad su se prvi mevludski spjevovi našli na nosačima zvuka. „Ovo nije smao mevlud, ovo je i ašk i zikr. Svaka mu čast, jer ja nakon četerdeset godina posvećenosti vjerskoj poeziji nisam uspio napisati nešto slično mevludu“, kazao je Sevdi. On je posebno naglasio kako Mustafina knjiga „Ašk bosanski“ budi uspavane i žive istine i pokazuje kako doći do čistih ljepota islama. „ Ovaj ašk mami suze onih koji ga čitaju i slušaju. Ova knjiga je sklad, ljepota, ponos, njenžnost ali i toplina, ne samo Mustafe ef., već i svih nas. Mustafin poklon nama i vakuf za sve muslimane u Bosni i Hercegovini“, ocijenio je Sevdi.

Mustafina kćerka Firdevsa je pročitala dio iz recenzije profesorice Jasmine Demirović u kojoj su doneseni prikazi cijelina ove knjige: Prolog, Božija lijepa imena, Salavat Poslanicima, Rođenje Poslanikovo, Mladost Muhammeda a.s., Prva objava, Miradž, Hidžra, Poslanikova smrt, Slovo o šehidima BiH, cijeli šehadet u akrostihovima i dova kao ram za „Ašk bosanski“. „U vremenu – nevremenu, kada se na Islam kidiše, Ašk bosasnki dođe kao iladž duši i tijelu, kojima dunjaluk, pun prljavština, prijeti. Ašk je tu da pomogne. Jer ljubav, iskazana, na najiskreniji način, prema Allahu dž.š. i njegovom miljeniku Muhamedu a.s., bosanskim šehidima, bojena je koliko dušom mu’mina, toliko i snagom maternjeg – bosanskog jezika“, između ostalog napisala je profesorica Demirović.

Naglasivši kako živimo u vremenima kušnje, vremenima stresa, koji smo možda samo sebi proizveli, glavni imam Salem ef. Dedović je podsjetio prisutne da je u ovakvim okupljanjima, posvećenim ljubavi prema vjeri, moguće naći duhovni odmor i relaksaciju. „U ovom prebrzom ritmu života moramo naći duhovne sadržaje koji će nas grijati. Lakše ih je naći ako smo zajedno posvećeni istom clju“, kazao je ef. Dedović. On je posebno naglasio lični ponos, jer knjiga „Ašk bosanski“ dolazi iz pera imama, koji ostavlja trajno svjedočanstvo njegovih osjećanja i iskustava praktičnog vjernika. „Ašk bosanski“ je toplo, milo, čisto djelo. Iskrenom vjerom natoljeno, a vlastitim iskustvom posvjedočeno djelo. „Mustafa nije ovu knjigu pisao da bi ga književni teoretičari i kritičari analizirali. Njegova nakana je mnogo ozbiljnija i predanija. On želi da prenese poruku i poziv da se hrli pod okrilje Božije vjere islama, da se spozna veličina dragoga Boga, osjeti i doživi njegova dobrota i milost, spozna uloga Poslanika milosti, Muhammeda a.s.“, zaključio je ef. Dedović.

Na kraju promocije Mustafa ef. Jelovac je pojasnio motive koji su bili presudni da se odluči pisati i objaviti knjigu „Ašk bosanski“. Protumačio je kur’anske ajete koji govore o ciljevima stvaranja čovjeka – o robovanju Allahu, pa potom još jednom, pred publikom ponovio pitanje koje ponavlja čitavi život: „Kakav si ti rob Allahov, Mustafa i kako mu se pokoravaš? Kakav bi to ja bio musliman, a da ne volim Poslanika i da ne donosim salavat na njega?“ Mustafa je posebno istakao ponos što su njegova djeca i njegovi učenici iz mekteba aktivno uzeli učešća u ovoj promociji.