U svim džematima Medžlisa IZ-e Mostar danas je na džumi namazu održana zajednička hutba pod nazivom „Ljubav prema domovini“, a nakon namaza proučena je dova za domovinu. Hutbu je pripremio pomoćnik glavnog imama MIZ Mostar Kenan ef. Ovčina a tekst dove priredio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Tekst hutbe i tekst dove prenosimo u cijelosti:

لِلْفُقَرَاءِ الْمُهَاجِرِينَ الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَأَمْوَالِهِمْ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا وَيَنْصُرُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ
Neizmjerna hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom, Gospodaru i Uzdržavatelju svega stvorenog. Samo Njega obožavamo i samo od Njega milost, oprost i uputu tražimo. Salavat i selam, mir i spas neka je na Muhammeda, s.a.v.s., posljednjeg Božijeg poslanika, čiji život je putokaz i nadahnuće vjernicima. Salavat i selam neka je svim dobrim i čestitim robovima Božijim, svima koji žele, šire i rade za dobro i nose istinu u svojim srcima.
Draga braćo,
Islam je društvena vjera, i njegovi propisi vode računa o društvu jednako kao o pojedincu. Islam na muslimana ne gleda kao na izolovanog i usamljenog pojedinca, nego ga smatra dijelom društva, čak i kada su u pitanju ibadeti. Islam propisuje da se mnogi od ibadeta izvršavaju u džematu, u društvenim okvirima. Zbog toga postoje naše džamije i zbog toga je naglašena njihova važnost.
Kur’an se obraća odraslim i umno zrelim muslimanima i muslimankama u obliku množine: ‘O, vi, koji vjerujete’ kako bi nam dao do znanja da smo dužni zajednički izvršavati naredbe, kloniti se zabrana i obavljati propisane nam dužnosti. Islam se upravo najbolje manifestira i realizira u zdravoj zajednici, koja podstiče na rast, ispravnu adaptaciju u društvene tokove i zdrav moral, koji čuva pripadnike te zajednice. Društvo je zemlja u kojoj niče sjeme pojedinca, u čijoj klimi raste, čijim nebom, zrakom i suncem se koristi.
Draga braćo,
Okvir društva u kojem čuvamo vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije jeste naša domovina Bosna i Hercegovina. U našoj jedinoj domovini živimo i s punom slobodom praktikujemo ono što su nam u bogato duhovno-intelektualno nasljeđe ostavili naši preci. Mnogi su se ugradili u temelje naše domovine onim najvrijednim što su imali, a to su njihovi životi. Naši šehidi su tim činom obavezali nas, i naraštaje koji dolaze poslije, velikim emanetom. Emanet i odgovornost koju smo preuzeli nakon šehidske žrtve jeste da živimo vrijednosti časne vjere, prenosimo te vrijednosti na mlađe naraštaje, uz to gradeći bolje i prosperitetnije društvo aktivnim učešćem u društvenim procesima.
Nebrojeno puta smo čuli izreku ‘Ljubav prema domovini dio je vjerovanja’. Prirodno čovjekovo stanje je da voli zemlju u kojoj se rodio. Ljubav prema domovini urođena je i duboko usađena u čovjeka. Ta ljubav, baš kao i svaka druga, se potvrđuje djelom. Ne dozvolimo sebi da svojim ponašanjem i djelovanjem, kako realnim tako i virtuelnim, pomognemo onima koji našu državu pokušavaju na razne načine obezvrijediti, a život u njoj predstaviti nemogućim.
Neka nam uzor i primjer ljubavi prema domovini i zavičaju bude naš voljeni Poslanik, s.a.v.s. Kad je protjeran iz Mekke, odlazeći, okrenuo se prema njoj suznih očiju i proučio dovu u kojoj je rekao, uzimajući Gospodara za svjedoka, da mu je Meka najdraže mjesto. Onako kako mnogi Bošnjaci i Bošnjakinje gledaše na svoja rodna mjesta, kako muhadžiri ummeta islama u savremenom dobu gledaju, tako je i Poslanik, s.a.v.s., gledao na Meku govoreći: „Tako mi Allaha, ti si mi najdraži dio zemlje. Da me tvoji stanovnici nisu istjerali iz tebe, nikada ne bih nastanio neki drugi kraj.“
Poslanikova, s.a.v.s., hidžra u Medinu uslijedila je kao rezultat potrebe za nezavisnim društvom u kojem će se realizirati islamska, univerzalna, učenja i vrijednosti, te nesmetano vršiti obredi i propisi. Neizmjerna je to žrtva, koju su zajedno s njim podnijeli i ashabi, a za to im je Uzvišeni Allah obećao izuzetnu nagradu: „I siromašnim muhadžirima, koji su iz rodnog kraja svog protjerani i imovine svoje lišeni, koji žele da Allahovu milost i naklonost steknu i Allaha i Poslanika Njegova pomognu, to su zaista pravi vjernici.“ Ta ljubav prema rodnoj grudi ashabe je motivisala da vrijedno rade, da se bore, da jačaju, kako bi opet domu došli i domovinu ponosnom učinili.
Draga braćo,
Volimo svoju domovinu djelima, i budimo svjesni svoje individualne odgovornosti spram našeg životnog prostora. Gospodar znanog i neznanog nas nije stvorio i život nam podario na ovom parčetu zemlje uzalud. Pokažimo interes za društvene procese u našoj sredini, i pomozimo se u svemu što je dobročinstvo, time nas i Allah, dž.š., duži!
Pozivam vas, u svjetlu svega kazanog, da pokažete svoju ljubav prema ovome gradu i domovini izlaskom na izbore prekosutra.To je zasigurno način na koji svako od nas može pomoći ovome prelijepom gradu da se razvije u perspektivnu sredinu za život.
Gospodaru naš, pomozi nas u dobročinstvu i bogobojaznosti. Sačuvaj nas grijeha, netrepeljivosti i naših slabosti. Pomozi nam da volimo svoj grad i svoju domovinu, te da tu svoju ljubav dokazujemo djelima i življenjem islamskih vrijednosti.

DOVA ZA DOMOVINU
أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ . بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ . الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ . مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ . إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo i Tebi zahvaljujemo,
Tebi, Dobročinitelju svemu i Milostivom,
Vladaru Dana sudnjega.
Mi se samo Tebiklanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo!
Gospodaru naš, koji si ovu našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, tako lijepoms tvorio, i nimete mnogobrojne po njoj prosuo, i na njoj planine, brda i brjegove uzdigao, šumama, livadama i rijekama je okitio, molimo Te, Gospodaru naš, da je učiniš sigurnom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive. (Amin.)
Milostivi Allahu, podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal i berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji, da na njoj živimo i umiremo kao muslimani. (Amin.)
Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja. (Amin.)
Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas.(Amin.)
Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini.(Amin.)
Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo.(Amin.)
Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako Si Ti zadovoljan!
Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo.(Amin.)

رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلْإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا ۚ رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ .
سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ . وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ . وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ (الفاتحة)