Proljeće u Zaliku 2012

612
Miz Mostar Aktivnosti

U popodnevnim satima 18.05.2012.godine na sportskom terenu OŠ „Zalik“, održana je tradicionalna završna Manifestacija pod simboličnim nazivom „Proljeće u Zaliku 2012“. Program je otpočeo učenjem kur’ana učenika Medrese iz Zalika Mehmeda Zukića. Organizatori manifestacije su: Džematski odbor Zalik, OŠ Zalik, Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, te Mjesna zajednica Zalik.

Manifestacija se već drugu godinu organizira s ciljem razvijanja zajedništva, lijepih komšijskih odnosa i jačanja ekološke svijesti u džematu.

U ime Organizacionog Odbora prisutne je poselamio imam džemata Zalik Šefik ef.Čavčić i između ostalog naglasio: „Uvijek uradimo što je do nas, koliko možemo u svojoj sredini, svima će nam biti ljepše i bolje. Dosta toga još treba uraditi u ovom našem naselju kako bi kvaliteta života bila na još većoj razini. Ne ustručavajmo se tražiti ni svoje pravo kad nam je uskraćeno i povrijeđeno, jer kao slobodni ljudi tako trebamo postupati, Dragi Bog nas uči tome. Ne zaboravljajmo one koji su živote uložili braneći ovo naselje i borce za Mostar i BiH. Podržimo uspješne među nama, pomozimo manje uspješnim, pa ćemo stvoriti klimu povjerenja i zadovoljstva. Na taj način će proljeće u Zaliku produžiti svoje trajanje, pozitivno raspoloženje će vladati sve dok se tako ponašamo. Nagrade koje će danas biti uručene jesu uistinu simbolične, ali mi ovim želimo reći da nam je stalo do nas i našeg napretka, da nam nije svejedno, te da se ne mirimo sa bilo čijim nakanama da uređuje naše avlije, naselja i naš grad po svojim mjerilima i vrijednostima, bez nas.“

Kao rezultat toga organizira se odabir najljepšeg dvorišta ili avlije, a ove godine su to:
Prvo mjesto ulaz Zalik Z 3-lamela A,
drugo mjesto je Zalik Z 5-lamela B i
treće mjesto Zalik Z 2-lamela A.

Pored proglašenja najljepše uređenih dvorišta i avlija, posebna priznanja su dodijeljena: Hercegovina lijek Mostar, Izgradnja Tojaga Mostar, te naselju boraca Armije R BiH preko puta BH Telekoma i stanarima studentskog doma Univerziteta, zbog uredno njegovanog okoliša.
http://www.miz-mostar.com/web/images/stories11/proljeceuzaliku1.jpg
Pored ove akcije učenici OŠ „Zalik“ su uzeli učešće na konkursu za literarne i likovne radove pod nazivom „Proljeće u Zaliku“. Tokom manifestacije proglašeni su najbolji radovi, te su učenicima uručene prigodne nagrade. Prisustvo velikog broja kulturnih, javnih i političkih predstavnika sa ovog područja manifestaciji su dali nivo kakav i zaslužuje.
Sami organizatori su isticali da je druženje puni značaj dobilo zahvaljujući brojnim sponzorima i to: Bašluk doo Mostar, Hercegovina lijek, Autoprevoz bus Mostar, BH Telekom Mostar, Preporod Mostar, te Unija studenata našeg Univerziteta.

U zabavnom dijelu programa publiku su počastili svojim prisustvom Hor OŠ Zalik, Hor Karađozbegove medrese Mostar, KUD Univerzita „Džemal Bijedić“ Mostar , KUD „Podveležje“ iz Podveležja, KUD „Kolo dubravsko“ Bivolje Brdo, te mladi mostarski estradni umjetnik iz Zalika Adnan Jerlagić.

Džemal Juklo, prof.