Druženje mladosti mektebske

576
Miz Mostar Mekteb

Medžlis IZ Mostar i ove godine organizovao je odgojno-edukativnu radionicu „Kamp za mujezine“, koja se po prvi put održava u novosagrađenom Studentskom hotelu Mostar.

Uz raznovrsne sadržaje, koje Medžlis nudi polaznicima mekteba, a koji ovih dana učestvuju u pomenutoj radionici, priređen je i program, odnosno, druženje sa prof. Izet ef. Čamdžićem. Program je održan u Jahja Esfelov-Nametkovom mesdžidu, a prisustvovali su mu polaznici „Kampa za mujezine“ iz prve tri generacije, zajedno sa ovogodišnjom – četvrtom, uz svoje roditelje, te džematlije džemata Donja Mahala.

Bilo je to svojevrsno druženje mladosti mektebske, koja se u proteklim godinama susretala u jedinstvenoj radionici edukativnog i odgojnog karaktera, u „Kampu za mujezine“.

Na početku programa uvodnu riječ kazao je Jusuf ef. Kafadar, imam džemata domaćina, da bi se potom obratio i prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, koji je istakao ljepotu i značaj jedinstvenog Kampa, koji Medžlis sprovodi sa svojim imamima i polaznicima mekteba već četiri godine.

Posebnim, nadahnutim vazi-nasihatom prisutnima se obratio prof. Izet ef. Čamdžić, koji je, kroz djeci prilagodljivo predavanje, govorio o ljepoti islama, i svemu onome što krasi pripadnike islama. Sa pažnjom su svi prisutni pratili njegovo izlaganje, a koje je bilo prožeto ajetima Časne Knjige i iskazima Poslanika čovječanstva. Poučnim primjerima iz života Poslanika i njegovih drugova – ashaba prof. Čamdžić govorio je o ljepoti naše vjere, o bitnosti da se bude vjernik, onaj koji će dostići društvo vječnih mladića, tj. stanovnika dženneta, kako i jeste glasila tema o kojoj je te noći govorio okupljenim džematlijama.

Polaznici mekteba su, čuvajući od zaborava pomena vrijedne insane naših prostora, na kraju programa poklonili hatmu i proučili hatma-dovu pred dušu Salem ef. Mezita, nekadašnjeg mujezina Karađozbegove džamije, a koji je stradao od dušmanske ruke u ratnom mostarskom vihoru.

Meadin Mrndžić