Predstavljeni projekti Medžlisa Islamske zajednice Mostar

485
Miz Mostar Aktivnost

Nakon svečanog otvaranja u Sarajevu, manifestacija Dani vakufa u BiH nastavljena je jučer i u Mostaru, potvrđeno je iz Medžlisa IZ Mostar.

Tim povodom održana je promocija vakufskih projekata Medžlisa IZ Mostar, tribina “Uloga tekija u razvoju gradova BiH” te promocija knjige Maje Dizdara “Sarajevski vakifi i njihovi vakufi”.

U okviru promocije vakufskih projakata predstavljen je projekt Vakufske poslovne zgrade, projekt rekonstrukcije Graditeljske cjeline blagajske tekije na vrelu Bune, projekt Centra za stare osobe u Podveležju, projekt Bazara na Maloj tepi, projekt pod nazivom “Butik – hotel Šemovac”, projekt Obdanište u Donjoj Mahali i projekt izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra.

O ovim projektima, ali i o odnosu prema vakufu u Mostaru govorili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac. “Vakuf se u percepciji većine muslimana smatra apstraktnom temom, a u praksi je sasvim suprotno. Vakuf je žila kucavica razvoja Islamske zajednice”, istakao je, pored ostalog, ef. Dedović.

Govoreći da i vakufsko poslovanje na neki način potpada pod zakonitosti općeg ekonomskog poslovanja u našoj zemlji, te da su se okolnosti u odnosu na vrijeme kad su pojedini vakufi nastajali znatno izmijenile, Jelovac se posebno pozabavio kategorizacijom upotrebljivosti vakufa s obzirom na tržišne zahtjeve koju ne tretira niti jedna vakufnama niti uredba Islamske zajednice. U tom smislu Jelovac je naglasio važnost čvršće veze između vakufskog poslovanja i obrazovanja.

U sklopu ove manifestacije u petak, 24. juna, u Kulturnom centru na Bunuru bit će predstavljen Fond “Bošnjaci”, nakon čega će biti upriličena izložba fotografija o vakufima “Vakufi nekad i sada”, autora Ahmeda Mehmedovića te promocija knjige “Vakufi i fondacije”, autora Senada Ćemana.

(Fena) zp