Povodom Nove hidžretske godine petodnevni programi u džematu Donja Mahala

3738

Kao što je već postalo tradicionalno, Džemat Donja Mahala je dočekao Novu hidžretsku godinu uz bogat kulturno-sportski sadržaj. „U susret Novoj 1438. hidžretskoj godini“ je naziv programa koji je ovaj džemat organizovao zajedno u saradnji sa Karađoz-begovom medresom, Osnovnom školom „Mujaga Komadina“, Centrom za učenje Kur’ana, Info-servisom za mlade i vrtićom „Zemzem“. Program je trajao pet dana, a svaka manifestacija je bila dobro posjećena.

U periodu od 26.09. do 30.09. imam Jusuf ef. Kafadar i Mirza Bašić su održali predavanja i prezentacije u svakom razredu OŠ „Mujaga Komadina“ na temu „Muhammed a.s. – HIDŽRA“. Učenici su mogli čuti i vidjeti neke zanimljive detalje iz života Muhammeda a.s. i vezane za hidžru koje nisu znali. Oni najmlađi su se veselili i sa osmijesima na licima slušali svaku riječ, a oni malo stariji su testirali svoje znanje. Prezentaciju i predavanja su pratili sa posebnom pažnjom.

Miz Mostar Džemati Historijat

U četvrtak, 29.9., u Sevri-hadži Hasanovoj džamiji je održana Večer Kur’ana. Učesnici su bili učenici i članovi hora Karađoz-begove medrese, hfz. Jusuf ef. Bećoja i Jusuf ef. Kafadar. U prepunoj džamiji i lijepoj atmosferi, prisutni su mogli čuti prelijepo učenje Kur’ana i poučne recitacije od voditelja prof. Meadina Mrndžića, ali i nekoliko kratkih savjeta koje je prof. Ilham ef. Puce, glavni imam MIZ Trebinje i savjetnik za vjerske poslove Muftijstva mostarskog, prenio u svom vazi-nasihatu. On je u svom govoru napomenuo značaj hidžre i šta ona donosi nama, gledano sa aspekta sadašnjosti. Pohvalio je rad ovog džemata, ali se i zahvalio svim ostalim organizacijama koje su učestvovale u ovom projektu. Napomenuo je kako je ovo put i za naredni period, odnosno kako se velike stvari mogu desiti samo kada smo svi zajedno i na jednom mjestu.

Naredni dan, 30.09., u OŠ „Mujaga Komadina“, tačnije za učenike prvog razreda je bio izuzetno radostan dan. Zahvaljujući mjesnom imamuJusuf ef. Kafadari džematskom odboru Donje Mahale, svi učenici prvog razreda obradovani su paketićima u povodu obilježavanja 1438. hidžretske godine. Hidžretska Nova godina i podjela paketića za učenike prvih razreda se tradicionalno obilježava u ovoj školi. Ovaj put je to realizovano zahavljujući uspješnoj saradnji sa Jusufom ef. Kafadarom kome se uprava škole srdačno zahvalila. Najmlađi su se uistinu obradovali i u veselom raspoloženju dočekali Novu hidžretsku godinu.

Miz Mostar Džemati Historijat

U subotu, 01.10., trebala su se desiti dva događaja. Međutim, turnir u basketu za učenike srednjih škola grada Mostara, u saradnji sa Sportskim savezom grada Mostara i OKK Mostar 05, je odgođen za naredni vikend. Naveče, nakon jacija namaza, u Nezir-aginoj džamiji, u sklopu projekta „Upoznajmo poslanike islama“, održano je predavanje na temu „Ejjub a.s.“. Gost predavač je bio prof. Ammar ef. Čopelj, imam u džematu Brankovac. On je u šezdesetominutnom, veoma inspirativnom, predavanju podsjetio prisutne na historijske činjenice vezane za ovog Poslanika a.s., a nakon toga se kroz nekoliko detalja osvrnuo na poruke koje nam Ejjub a.s. donosi i u kojim životnim situacijama bi trebali slijediti njegov primjer. Prije samog predavanja, džematu se obratio i prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam MIZ Mostar, koji je iskazao radost povodom nastupanja Nove hidžretske godine, čestitao prisutnima i podsjetio kako je jedini Pravi put-put zajedništva, a to je ovaj projekat itekako pokazao.

Riječi dobrodošlice je na početku iskazao i domaćin, novi imam u ovom džematu Atif ef. Mujkić, koji se zahvalio svima koji su došli i zahvalio se na ukazanoj prilici da bude imam u ovom džematu, te najavio saradnju i još ovakvih i sličnih projekata u ovom dijelu grada. Nekoliko imama je došlo na ovo predavanje upravo kako bi dalo podršku novom imamu, a na kraju su se počastili i ostali na druženju.

Miz Mostar Džemati Historijat

Dana 2.10., u nedjelju, u Jahja-Esfelovom mesdžidu najviše razloga za slavlje su imali polaznici mekteba Donja Mahala. Prvo su svi poalznici dobili paketiće povodom Nove 1438. hidžretske godine, a zatim su pokazali svoje vještine na turniru u stonom tenisu. Najboljima su uručene nagrade, a druženje je nastavljeno do podne-namaza.

U ponedjeljak, 03.10., imami džemata Donja Mahala sa nekoliko polaznika mekteba su obišli još jednu ustanovu u ovom dijelu grada, a koja nikad nije zatvorila vrata za saradnju, pa tako ni ovaj put. Svi polaznici vrtića „Zemzem“ su, također, bili obradovani paketićima, a sve se odvijalo u novogodišnjoj atmosferi, jer je to već bio drugi dan Nove godine. Ova posjeta je popraćena i medijski, zahvaljujući „City TV“ Mostar.

Na kraju, Džematski odbor Donja Mahala, želi se zahvaliti svima koji su bilo čime doprinjeli da se ovaj zanimljiv i bogat kulturno-sportski program održi, a posebno organizacijama i školama koje su direktno učestvovale u pripremi i realizaciji. Uz želju da vam i ova 1438. hidžretska godina protekne u zdravlju, sreći i veselju, te da vam Allah podari svaki hajr, pozivamo vas da prisustvujete i turniru u basketu, 08.10. u subotu, na sportskom terenu pored Jahja-Esfelovog mesdžida, koji će se održati za učenike srednjih škola u gradu Mostaru.